Áprilistól csökken a nyugdíjasok keresete

Vágólapra másolva!
A következő negyedévben jelentősen csökken a nyugdíjas munkavállalók és vállalkozók jövedelme. Április elsejétől ugyanis a többi biztosítotthoz hasonlóan ők is kötelesek lesznek nyugdíjjárulékot fizetni. Az adóelőleg kiszámításánál pedig a nyugdíj összegét már az év elejétől figyelembe kell venni.
Vágólapra másolva!

A tavaly nyáron elfogadott megszorító intézkedések keretében megszűnt a nyugdíj mellett dolgozók járulékfizetési mentessége. Az egészségügyi ellátásokhoz való hozzájárulásként szeptember elsejétől minden nyugdíjas foglalkoztatott köteles 4 százalékos természetbeni egészségbiztosítási járulékot fizetni. Ennél is rosszabb helyzetbe kerültek a nyugdíjas egyéni és társas vállalkozók. Az ő esetükben ugyanis a korábbi 5 százalékos baleseti járulék helyébe - ugyancsak a természetbeni egészségügyi ellátásokhoz való hozzájárulásként - 2006. szeptemberétől 10 százalékos egészségügyi szolgáltatási járulék lépett. A befizetendő összeg így egyik napról a másikra a duplájára emelkedett. A kiegészítő tevékenységet folytató egyéni vállalkozót a vállalkozói kivét, illetve az átalányadó alapja után, az evás egyéni vállalkozót az Eva. törvényben meghatározott adóalap 10 százaléka után, míg a társas vállalkozást a nyugdíjas társas vállalkozó részére kifizetett (elszámolt) tagi jövedelem után terhelte az immár kétszeres összegű járulékkötelezettség, amely idén január 1-jétől további 6 százalékkal emelkedett.

Áprilistól tovább bonyolódik az amúgy is nehezen áttekinthető helyzet. A kiegészítő tevékenységet folytatók 16 százalékos járuléka 9 százalékra olvad, ellenben valamennyi nyugdíjas dolgozó (munkavállaló, egyéni és társas vállalkozó) köteles lesz a járulékalapot képező jövedelme után 8,5 százalék nyugdíjjárulékot fizetni.

Mennyi marad a dolgozó zsebében?

A tavaly nyáron elfogadott pénzügyi törvénymódosítás továbbra is fenntartotta a nyugdíj adómentességét, megváltoztatta ugyanakkor az adójogi megítélését. 2007. január elsejétől ugyanis a nyugdíj összege adóterhet nem viselő járandóságként az összevont adóalapba beszámítandó, a rá eső adót azonban nem kell figyelembe venni, azaz a nyugdíjra eső adó a fizetendő adó összegét csökkenti.

A megszorítások következtében jelentősen emelkedett a jövedelmet terhelő levonások összege, a munkát végző nyugdíjasok így egyre kevesebb pénzt vihetnek haza. 80 ezer forintos munkabérnél például a tavaly szeptemberben bevezetett 4 százalékos egészségbiztosítási járulék 3200 forintos, az idén áprilistól hatályos 8,5 százalékos nyugdíjjárulék pedig 6800 forintos levonást jelent. A kézhez kapott jövedelem 2006. nyarához képest összesen 10000 forinttal lesz és akkor az adóelőleg emelkedésével még nem is számoltunk.

A nyugdíjas vállalkozóknak tavaly augusztusig a példa szerinti 80 000 forintos jövedelem után 4000 forint baleseti járulékot kellett fizetniük. Szeptembertől az egészségügyi szolgáltatási járulék névre keresztelt közteher a duplájára, azaz 8000 forintra emelkedett. Januárban ugyanez a járulék 16 százalékra nőtt, ez pedig már 12 800 forintos levonást jelent. Áprilistól viszont a 8,5 százalékos nyugdíjjárulékot is meg kell majd a nyugdíjasoknak fizetniük, igaz az egészségügyi ellátásokhoz való hozzájárulás mértéke ezzel egyidejűleg 5 százalékkal kevesebb lesz. A kifizetett, illetve elszámolt jövedelmet tehát két hónap múlva összesen 17,5 százalékos járulékfizetési kötelezettség terheli majd, amely a fenti példánál maradva 14 000 forintos levonást eredményez.

Munkavállalók

Kiegészítő tevékenységet folytatók

2006. szept. előtt

nyugdíjjárulék: 0%

egészségbiztosítási járulék 0%

nyugdíjjárulék: 0%

baleset járulék 5%

2006. szept. 1-től

nyugdíjjárulék: 0%

természetbeni egészségbiztosítási járulék 4%

nyugdíjjárulék: 0%

egészségügyi szolgáltatási járulék 10%

2007. jan. 1-től

nyugdíjjárulék: 0%

természetbeni egészségbiztosítási járulék 4%

nyugdíjjárulék: 0%

egészségügyi szolgáltatási járulék 16%

2007. ápr. 1-től

nyugdíjjárulék: 8,5%

természetbeni egészségbiztosítási járulék 4%

nyugdíjjárulék: 8,5%

egészségügyi szolgáltatási járulék 9%

Az eltartottak után is kell fizetnihttp://www.origo.hu/uzletinegyed/ado/20061118masfel.html