Évente tízmilliárdos a francia áfahiány

Vágólapra másolva!
Évente 7,3-12,4 milliárd euróval rövidítik meg a francia államot az áfacsalók - derül ki a francia számvevőszék jelentéséből. A legtöbb megalapozatlan áfa-visszaigénylés a mobiltelefon-ágazatban, az elektronikai, valamint a textiliparban működő vállalkozások esetében merül fel - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

A jelentős bevételkiesés csökkentése érdekében a pénzügyminisztérium, a vámhivatal és az adóhivatal közös vizsgálatot indított, amely arra a következtetésre jutott, hogy a legtöbb pénzt az úgynevezett körhintacsalások nyelik el. Ez abból áll, hogy körbe-körbe utaztatják az árukat a tagállamok között, felváltva valós és fiktív cégeket iktatva a láncba.

A valós résztvevők exportálnak, ezért nem kell áfát fizetniük, ám vevőjük egy stróman, amely azonnal továbbadja az árut saját országán belül egy másik vállalatnak. A strómannak áfát kellene fizetnie, de ezt nem teszi meg, vevője viszont visszaigényli az áfát, majd gyorsan továbbexportálja az árut, ami után ismét nem kell áfát fizetnie. A vevő ekkor is egy stróman, amely folytatja az adóelnyelő köröket. Franciaországban 2005-ben 112 céget kaptak körhintacsaláson, szemben a 2002-es 38-cal. Ezeket 239 millió euró adó és 481 millió euró büntetés befizetésére kötelezték.