Lecserélik a villanykörtéket az ausztrálok

Vágólapra másolva!
A villanykörték lecserélésével csökkentené az üvegházhatású gázok kibocsátását az ausztrál kormány. Egy pár éven belül bevezetendő új energetikai törvénnyel megtiltanák a nem kellő hatékonyságú fényforrások használatát, ami egyúttal a villanyszámlákra is jótékony hatást gyakorolna.
Vágólapra másolva!

Ausztrália bejelentette, hogy három éven belül tiltani fogja a hagyományos izzókat annak érdekében, hogy csökkentse az üvegházhatású gázok kibocsátását. Malcolm Turnbull gazdasági miniszter azt mondta, hogy a villanykörtéknek fénycsövekkel való helyettesítése mintegy 800 ezer tonnával mérsékelné Ausztrália jelenlegi kibocsátási szintjét 2012-ig. Nem mellesleg, Turnbull szerint a fénycsövekre való átállás mintegy kétharmadával fogja csökkenteni egy átlagos háztartás világításra fordított költségeit.

"A jövőben illegális lesz olyan termékeket árulni, amelyeket nem vetettek alá egy energiahatékonysági tesztnek, 2009-től vagy 2010-től kezdődően" nyilatkozta a kontinesnyi ország gazdasági minisztere egy ausztrál rádiónak. "Ilyen alapon tehát egyszerűen nem lesz lehetséges hagyományos, Edison-féle villanykörtét vásárolni, mert azok nem fogják teljesíteni ezt a bizonyos energetikai szabványt."

Az ellenzéki pártok üdvözölték a tiltást, azonban hangoztatták, ha a terv megvalósul, attól még a kormánynak további hatmillió tonna hiányozni fog a kibocsátás csökkentésének célkitűzéséből. Ausztrália az üvegházgázok kibocsátásának éves szinten 597 millió tonnás szintre csökkentését vállalta, vagy az 1990-es mérték 108 százalékos szintjére való mérséklését.

A hagyományos, Edison-féle villanykörte, amelyet több mint 125 évvel ezelőtt dobtak piacra, tulajdonképpen egy fehéren izzó fémszálból áll nemesgázzal körülvéve. A körte az utóbbi időben az energiahatékonyság szószólóinak célpontjába került, mivel az általa leadott energia nagyobb része hőveszteség formájában távozik. A törvényhozók az USA két államában (Kaliforniában és New Jerseyben) és Nagy-Britanniában szintén törvényjavaslatokat dolgoztak ki, hogy betiltsák a villanykörtéket.

Egy ottawai székhelyű nonprofit szervezet, a One Change azok között van, akik a fénycsövek elvén működő körtékre való áttérés élharcosai Kanadában. A csoport önkéntesekkel és közösségi csoportokkal dolgozik azért a célért, hogy minden kanadai háztartásba eljuttathassanak egy fénycsövek elvén működő körtét - számol be a kanadai CBC hírportál. A szervezet már 250 ezer körtét cserélt le csak Ottawában, de hasonló kampányokat folytatnak az ország több területén.