Ecuador 15 év után visszatér az OPEC-be

Vágólapra másolva!
Visszalép az OPEC-be Ecuador, mivel így nagyobb hatást tud gyakorolni az olajárakra. Az egyenlítői ország Dél-Amerika ötödik legnagyobb olajkitermelője.
Vágólapra másolva!

Ecuador ismét tagja lesz a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) - közölte az ország energiaipari minisztere. "Az OPEC elhagyása hiba volt, mivel a tagság sok előnnyel jár, például az olaj árellenőrzésével" - hangsúlyozta a miniszter. Ecuador 1992-ben lépett ki az olajkartell kötelékéből, miután vitába keveredett a termelési korlátozásokkal és adósságügyekkel kapcsolatban.

Az ecuadori elnök egyébként már választási győzelme után bejelentette, hogy országát vissza akarja vezetni az OPEC-be. Ecuador Dél-Amerika ötödik olajtermelője, naponta 540 ezer hordó olajat termel. Összehasonlításképp: Szaúd-Arábia, az OPEC legnagyobb termelője napi 9 millió hordót.

Februárban az OPEC - Irak és Angola nélkül - tovább csökkenti kitermelését napi 500 ezer hordóval, a várakozások szerint 26,8 millió hordóra. Januárban 27,3 millió hordó volt a kartell kitermelése. Szaúd-Arábia 8,6 millió hordóra csökkenti termelését februárban, a januári 8,85 millió tonnáról - közölte a Petrologistics, amely a tartályhajók mozgása alapján becsli az olajmennyiséget.