Vágólapra másolva!
Tanulva az első nemzeti fejlesztési terv pályázatainak lebonyolításából, az adminisztráció egyszerűsítését, a bürokratikus terhek csökkentését tűzte ki célul a kormány. Négy új pályázatot hirdetett meg a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) az utóbbi egy hónapban - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

Két pályázat a gazdaságfejlesztési operatív program (GOP), egy a társadalmi megújulás operatív program (Támop) és egy a közép-magyarországi operatív program (KMOP) keretében indul. Harmincmilliárd forintos keretük mintegy 100 milliárd forintos befektetést tesz lehetővé. Ezeket a pályázatokat technológiafejlesztésre és a hátrányos helyzetű kistérségekben megvalósuló munkahelyteremtő beruházásokra írta ki január végén a kormány.

Ebben a pályázati körben várhatóan mintegy 3000, elsősorban kis- és közepes méretű vállalkozás részesülhet támogatásban. A több mint egymilliárd forintos induló kerettel február elején kiírt TÁMOP 2.1.3-as pályázat keretében a mikro- és kisvállalkozások munkahelyi képzéseket támogató uniós forrásokra pályázhatnak.

Az első nemzeti fejlesztési terv kapcsán nagyon magas volt a pályázói kedv, mintegy 41 000 pályázat érkezett be, amiből több mint 18 000 nyertes pályázat született - tájékoztatott az NFÜ. A pályáztatási rendszer ugyanakkor túl bonyolultnak, bürokratikusnak bizonyult, az idei évtől így jelentősen leegyszerűsödik. A könnyítések közé tartozik a normatív pályáztatás bevezetése a kis összegű pályázatoknál (egy egyszerű kérdőív kitöltésével kiderül, hogy az adott vállalkozás jogosult-e a támogatásra, nincs szükség tehát bírálóbizottságra, ami jelentősen lerövidíti az átfutási időt).

Könnyítették a biztosítékokkal kapcsolatos feltételeket is: 10 millió forint alatt nem kell biztosítékot nyújtani, és a fenntartási időszakra is jelentősen csökkent az előírt biztosítékok mértéke. A korábbi 120 százalék helyett 100 százalék biztosítékot kell adni, és ezt is csak a megvalósítási időre.

A fenntartási időre 50 millió forint alatt nem szükséges biztosíték (tavaly ez az értékhatár még 5 millió forint volt). Ezenkívül az új rendszerben lehetővé válik több biztosíték kombinálása is. Megvalósul az egyablakos ügyintézés a gazdaságfejlesztési operatív program pályázatainál. A korábbi lebonyolító szervezeteket összevonták, létrejött a Magyar Gazdaságfejlesztési Központ Zrt., ide kell benyújtani az összes gazdaságfejlesztési pályázatot, tehát egyetlen ügyeleti számot kell fejben tartani.

Megjelentek a komplex vállalkozásfejlesztési támogatások is, egy kiírásra így már több fejlesztési céllal lehet pályázni. Ennek eredményeként csökkenhetnek az adminisztrációs költségek, mert nem kell több pályázatot megírni és a pályázatírónak fizetni, nem kell a beruházás egyes részeit darabolni, így komplex szemléletű projekteket lehet végrehajtani. A pályázáshoz ezentúl minimális igazolás is elegendő, mert a szükséges dokumentumok többségét csak a támogatási szerződés megkötéséhez kell benyújtani, pályázáskor nem.