EB-eljárás alatt a német távközlési törvény

Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság (EB) gyorsított jogsértési eljárást indít Németország ellen a Deutsche Telekommal (DT) való kivételezés miatt. Két nappal az új német távközlési törvény hatályba lépése után Brüsszel ellentámadásba lendült, hogy a DT ne élhessen vissza amúgy is domináns helyzetével a német szélessávú piacon.
Vágólapra másolva!

A harc tétje lényegében annak eldöntése, hogy mennyi ideig határozhatja meg a DT, hogy milyen árat szab konkurenseinek a szélessávú hálózathoz (vdsl) való hozzájutásért. A gyorsított eljárás szerint Németországnak 15 napon belül kell választ adnia a már korábban is jelzett, de Berlin által eddig válasz nélkül hagyott brüsszeli ellenvetésekre - írja a Napi Gazdaság.

A már jelen lévő piaci szereplőknek nyújtott, jogszabályban rögzített szabadság korlátozza a versenyt a gazdaság egy rendkívül fontos ágazatában, és sérti az EU 2002-es távközlési szabályait - hangzik Viviane Reding, az EU hírközlésért felelős biztosának nyilatkozata.

Berlin 2006 tavaszán jelezte, hogy megértést tanúsít, a részben még mindig a német állam tulajdonában lévő Deutsche Telekom azon igénye iránt, hogy vdsl-hálózatát külön kezeljék. A jogszabály alóli felmentés a bizottsággal és a többi tagállam szabályozó hatóságaival folytatott konzultáció nélkül történt meg, ami pedig - az átláthatóság és a belső piac jobb működése érdekében - az EU hírközlési szabályainak értelmében kötelező.

Reding és Neelie Kroes versenypolitikai biztos tavaly októberben levelet küldött Michael Glos német gazdasági miniszternek, amelyben jogsértési eljárások megindításával fenyegetőztek, ha a törvényt nem hozzák összhangba a közösségi joggal. A levélre tehát nem érkezett válasz.

A DT nem véletlenül ragaszkodik a kedvezményes elbíráláshoz: biztosítani szeretné a hálózat kiépítésére fordított, mintegy hárommilliárd euró megtérülését. Brüsszel viszont azzal érvel - és a jelek szerint csak Luxemburgban derül ki, kinek lesz igaza -, hogy a DT nem új termékkel állt elő, hanem csak korszerűsítette a már meglévő infrastruktúrát. A DT részvényei, a törvény hatályba lépése óta közel 5 százalékkal drágultak, és ezen a tegnapi brüsszeli - egyébként nem váratlan - bejelentés sem változtatott.