Rekord zuhanás a kínai tőzsdén

Vágólapra másolva!
Tíz éve nem zuhant a keddihez hasonló mértékben a kínai tőzsde. Az index napon belül közel tizedével esett vissza. Egy nap alatt több mint 100 milliárd dollárt vontak ki a befektetők a tőzsdéről. A pánik elindítója egy kormányrendelet volt, amely az eddigieknél jóval szigorúbban sújt le az illegális tőzsdei ügyletekre.
Vágólapra másolva!

Tíz éve nem látott napon belüli zuhanást produkált kedden a sanghaji értéktőzsde részvényindexe. A Shenzen 300 index egy nap alatt 9,2 százalékot zuhant, záráskor 2457,49 ponton állt. A zuhanás egyedülálló a globálisan jegyzett tőzsdék között. A sanghaji értéktőzsdéről egyetlen nap alatt 107,8 milliárd dollárt vontak ki a befektetők.

A pánik oka az, hogy az Államtanács, Kína legfőbb irányító szerve úgy döntött, az eddigieknél jóval erőteljesebben lép föl a tőzsdei csalások ellen. Az államtanács felállít egy testületet, amely az illegális tőzsdei ügyleteket figyeli majd, és javaslatokat tesz az ellenük való fellépésre.

A kínai kormányzatnak különös figyelmet kell fordítania a tőzsdén keletkező "buborékokra", mert ha elveszítik fölöttük a kontrollt, összeomláskor magukkal ránthatják az egész pénzpiacot. A piacok egyébként nagyot fejlődtek az elmúlt évben, elsősorban annak köszönhetően, hogy 200 milliárd dollár értékben vezettek be állami cégektől származó részvényeket a tőzsdén.

Elemzők szerint azonban a kínai tőzsde már így is túlnőtte magát, azt pedig csak korrekciókkal lehet kezelni. "Nem feltétlenül rossz dolog az egészséges korrekció, hiszen így lehetőség van kijavítani az indokolatlan felértékelődést, és módot ad azoknak, akik eddig kimaradtak a jó lehetőségekből, hogy elkezdjenek vásárolni" - nyugtatta a kedélyeket Wilson Fong, a kétmilliárd dolláros szingapúri SG Asset Management befektetési alap vezetője.

A kormánydöntés hatására kezdődött korrekciónak egyébként a China Vanke Co., az ország legnagyobb ingatlan-fejlesztő alapja lett a vesztese, de komolyan veszített értékéből China United Telecommunications, Kína második legnagyobb mobiltelefon hálózat-üzemeltetője is. A vesztesek között van Soros György is, akinek portfóliójában nagy mennyiségű Hajnan Airlines részvény van, ez szintén veszített értékéből.

A kínai tőzsde zuhanása természetesen hatott más piacokra is. Ázsia szerte mélyebben nyitottak a tőzsdék, ugyan így történt Európában is. A londoni, frankfurti és párizsi tőzsdén egyaránt a nagy bányatársaságok papírjai zuhantak legmélyebbre. Az értékvesztés oka az, hogy ezek a cégek függnek leginkább a kínai gazdaság nyersanyag felvételétől.