Összeurópai sztrájkot terveznek az Airbusnál

2007.03.01. 18:20

Több ezren tiltakoztak csütörtökön Németországban az Airbus elbocsátási tervei ellen. A légibuszokat gyártó cég német telephelyeinek több ezer alkalmazottja kezdett sztrájkba csütörtökön az előző nap bejelentett átalakítás, illetve nagyarányú elbocsátás miatt.

Az EADS vállalatcsoporthoz tartozó társaság vezetősége szerdán jelentette be Párizsban, hogy az átalakítás jegyében 10 ezer munkahelyet tervez megszűntetni Európában, ennek fele a tervek szerint az Airbus üzemeiben dolgozókra, a másik fele a beszállító cégekre jut. Louis Gallois vezérigazgató szerint az Airbus a következő négy évben ötezer állományi dolgozót és ötezer szerződéses alkalmazottat bocsát el. Országonkénti bontásban: Franciaországból mintegy 4300, Németországból 3700, Nagy-Britanniából 1600, Spanyolországból 400 fő kényszerül távozni az Airbus üzemekből.

Értesülések szerint a különböző németországi telephelyeken, így Nordenhamban, Varelben és Laupheimben a szakszervezetek felhívására több ezren gyűltek össze, hogy tiltakozzanak a leépítés ellen. Az IG Metall tekintélyes szakszervezeti szövetség nyilatkozatában mindenekelőtt azt rótta fel a vállalat vezetőségének, hogy az elmúlt időszak hibás döntései miatt ezúttal is az alkalmazottakra próbálják hárítani a felelősséget.

Az Airbus-válság egyébként napirendre került a Bundestag  csütörtöki ülésén. Angela Merkel kancellár azt hangoztatta, hogy az átalakítási terv megfelel ez elmúlt héten közte és Jacques Chirac francia államfő között létrejött megállapodásnak, amely szanálás tekintetében az "egyenlő teherviselést" irányozta elő, mindazonáltal sajnálkozását fejezte ki az elbocsátandó dolgozók miatt.

Mindez azonban nem elégítette ki a szakszervezetek vezetőségét, amely a kormányt cselekvésre szólította fel. A szakszervezet nem fogadja el a vállalatvezetés szanálási tervét, s további tiltakozásokat helyezett kilátásba. A nyilatkozat szerint a tiltakozó akciók mindaddig folytatódnak, amíg a kialakult válságra az elbocsátások helyett nem találnak más megoldást.

A három említett üzemben egyébként a szerdai bejelentést követően szünetel a munka. Az IG Metall egyik vezetője szerint a sztrájk a munkahelyek megtartásáért folyik.

Az Airbus franciaországi dolgozói is félnapos sztrájkot és az Airbus-üzemmel rendelkező francia városokban felvonulást hirdettek jövő keddre tiltakozásul a Power 8 néven útjára bocsátott átalakítási terv keretében tervezett 10 ezer munkahely-megszüntetés miatt.

A többségi Force Ouvriere (FO) nevű szakszervezet csütörtökön bejelentette, hogy a három legnagyobb francia szakszervezet (FO, CGC és CFTC) kezdeményezésére az Airbus valamennyi szakszervezetével megkezdődtek a mozgósításról a tárgyalások. "A politikusokat és a lakosságot is kérjük, hogy csatlakozzon az Airbus dolgozóinak felvonulásához - hangsúlyozta Jean-Francois Knepper, az Airbus európai vállalati bizottságának társelnöke.

Az Airbus szakszervezetei kedden Brüsszelben "közös platformot" hoztak létre, hogy együttesen reagálhassanak a cégvezetés által kidolgozott költségcsökkentő tervre. A belga fővárosban mintegy harminc német, francia, brit és spanyol szakszervezeti vezető egyeztetett, és úgy döntöttek, hogy 2-3 héten belül összeurópai akciónapot tartanak.

Az Airbus jelenleg 56 ezer embert foglalkoztat - ebből 22 ezret Franciaországban és 21 ezret Németországban.

A cég az elmúlt két évben rendkívül nehéz helyzetbe került nagy riválisával, az amerikai Boeinggel szemben.

KAPCSOLÓDÓ CIKK