Visszahelyezték állásába a Suzuki-szakszervezet elnökét

2007.03.01. 13:16

Jogellenesen bocsátotta el a Suzuki a gyárban alakult szakszervezet vezetőjét - mondta ki a Tatabányai Munkaügyi Bíróság csütörtökön elsőfokú ítéletében.

A Suzuki rendkívüli felmondást alátámasztó indokait nem találta olyan jelentősnek a bíró, hogy azért Párma Zsoltot a legsúlyosabb szankcióval, a rendkívüli felmondással büntessék, fokozatosság nélkül.

A bíróság ezért kötelezte a munkáltatót, hogy Párma Zsoltot eredeti munkakörében foglalkoztassa tovább. További eljárást rendeltek el annak bizonyítására, hogy számszakilag helyes-e Párma Zsolt elmaradt munkabérének 2,6 milliós követelése.

A tárgyaláson jelen lévő Gaskó István, a LIGA Szakszervezetek elnöke szerint a szakszervezeti mozgalom számára bátorítást jelenthet az ítélet.

Az Esztergomi Gépjárműgyártók Független Szakszervezetének elnökét 2006. február 6-án rendkívüli felmondással bocsátották el az esztergomi gyárból, miután bontatlan üvegekben alkoholt találtak az öltözőszekrényében, majd ezt követően a gyár szerint a Suzuki jó hírét sértő kijelentést tett egy televíziós műsorban.

A szakszervezet a gyárkapun kívül egy buszban alakult meg, mert a vállalat ezt az alapvető jogot is megtagadta a dolgozóktól. A gyár a frissen alakult szakszervezet bejegyzésének hiánya miatt nem volt hajlandó tárgyalni, nem ismerte el a szervezet legitimitását. Párma Zsolt elbocsátása után 11 nappal megvalósult egy sztrájk, ötven dolgozó vonult a pihenőbe a fizetés nélküli túlórák elleni tiltakozásukat kifejezve.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK