A kormány nem enged a ferihegyi fejlesztésekből

Vágólapra másolva!
Egyelőre nem tudni, milyen következménnyel jár, hogy a Pénzügyminisztérium nem járul hozzá a Ferihegyi repülőtér fejlesztési programjának átütemezéséhez. A Budapest Airport jelenlegi és jövőbeli tulajdonosai azért próbálnak engedményeket elérni, mivel az átadás-átvétel lassítja a ferihegyi fejlesztéseket.
Vágólapra másolva!

Szigorúak a Budapest Airport 2005 decemberében megkötött privatizációs szerződésének feltételei: a dokumentum 2006-ra 14,5, az idén 68,9, jövőre pedig 65,3 millió euró (sorrendben 3,7, 17,5 és 16,6 milliárd forint) fejlesztési kötelezettséget ír elő - írja a Népszabadság. A privatizációs pályázaton győztes BAA azonban igencsak behúzta a féket tavaly nyár végén, amikor a Budapest Airport az eladásra szánt portfóliójába került át (a BAA-t ugyanis felvásárolta a spanyol Ferrovial, mely külföldi érdekeltségei, így a Budapest Airport eladásával tervezi csökkenteni felduzzadt hitelállományát). A Budapest Airport átvételére a német Hochtief Airport jelentkezett tavaly ősszel, ám a lendületesen induló tárgyalások az elmúlt hónapokban igencsak lelassultak. A hírek szerint a Malév privatizációs pályázatának végeredményét várták a felek, hiszen Ferihegy szempontjából egyáltalán nem mindegy, ki a tulajdonosa a forgalom felét produkáló légitársaságnak.

A Népszabadság információi szerint a Hochtief Airport magas rangú képviselői a múlt hét óta ismét rendszeres látogatói Ferihegynek, a Magyar Hírlap pedig úgy tudja, hogy az üzletemberek a Pénzügyminisztérium, illetve az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Zrt. illetékeseivel is tárgyaltak a héten. A Budapest Airport jelenlegi és jövőbeli tulajdonosai a privatizációs szerződésben rögzített fejlesztési határidők módosítását szeretnék elérni, ám Pichler Ferenc, a Pénzügyminisztérium szóvivője szerint a kormány erre nem hajlandó. Tegnapi sajtóértesülések arról szóltak, hogy a németek ilyen feltételek mellett elállnak az üzlettől, ám Donatella Gasser, a Hochtief Airport szóvivője a Népszabadságnak azt mondta: cégük továbbra is optimista a jövőt illetően. A megegyezést nem akadályozzák jelentős problémák, és reményeik szerint "még tavasszal" megköthető az üzlet - tette hozzá.