Az EU-s húsellenőrzést vizsgálnák az oroszok

Vágólapra másolva!
Magyarországnak nem kell tartania az orosz piacra irányuló hússzállításainak leállításától, ha március végéig megküldi az Oroszország által kért minőség-ellenőrzési tájékoztatást - mondta Alekszej Alekszejenko, az orosz állat- és növény-egészségügyi felügyelet (Roszszelhoznadzor) szóvivője.
Vágólapra másolva!

A Roszszelhoznadzor múlt hét végi közleményében az EU-ból származó orosz húsimport április elsejétől való leállítását helyezte kilátásba, ha addig nem kapná meg az egyes tagországoktól a kért információt a húsminőség ellenőrzésének (monitoring) mikéntjéről. A Roszszelhoznadzor olyan "ellenőrzési tervek" megküldését kéri az egyes EU-tagországok állat-egészségügyi hatóságaitól, amelyek "az állati termékekben előforduló ártalmas és tiltott anyagok maradványainak" kiszűrésére irányulnak.

Ezt a kérést a Roszszelhoznadzor feje, Szergej Dankvert azzal indokolta az Európai Bizottság egészségügyi és fogyasztóvédelmi igazgatóságának helyettes vezetőjéhez, Paola Testori Coggihoz intézett levelében, hogy az EU is hasonló követelményt támaszt Oroszországgal szemben. Az európai húsellenőrzés szigorításának orosz igénye "szimmetrikus válasz" azokra a követelményekre, amelyeket korábban az európaiak támasztottak az orosz termékekkel szemben - mutatott rá.

További indoklásul a Roszszelhoznadzor felsorolt számos tavalyi EU-kihágást, többek között utalva egy olyan, Magyarországon átcsomagolt, lejárt szavatosságú hústermékre is, amelyet Lengyelországon és Ukrajnán át próbáltak Oroszországba juttatni. Alekszejenko szerint ez a múlt év elején történhetett, még mielőtt Ukrajna megtiltotta a lengyel hús behozatalát, Oroszország pedig (októberig) az Ukrajnán áthaladó tranzitszállítmányokat.

Alekszejenko jelezte: az európai monitoringra vonatkozó orosz információkérés összefügg azzal is, hogy a Roszszelhoznadzor a múlt hónapban hazahívta az orosz piacra küldött hússzállítmányokat ellenőrző veterináriusait Magyarországról és tucatnyi más EU-tagországból.

"Az Európai Bizottság garanciákat adott arra, hogy az EU-ból Oroszországba irányuló szállítmányok veszélytelenek lesznek. Ezek után mi visszahívjuk a szakértőinket. Ugyanakkor meg akarjuk érteni, hogy miképpen működik a veszélytelenséget biztosító ellenőrzési rendszer" - magyarázta Alekszejenko, hozzátéve: "mivel az EU-nak nincs önálló mechanizmusa, nincs egységes állat-egészségügyi felügyelete, ezt a monitoringot nemzeti alapon valósíthatják meg az EU-tagok, köztük Magyarország is".