Könyvek miatt támadja a Microsoft a Google-t

Vágólapra másolva!
A Microsoft a szerzői jogok védelmére hivatkozva éles kirohanást intézett a Google ellen, állítása szerint az online keresőt működtető cég pénzt vesz ki a szerzők és kiadók zsebéből. A Google szerint tiszteletben tartja a nemzetközi szerzői jogi törvényeket.
Vágólapra másolva!

Támadást indított a Microsoft a Google ellen, azt állítva, hogy a rivális keresőóriás könyvkereső szolgáltatása "módszeresen megsérti a szerzői jogokat". A Microsoft projektje (Live Search Books) december óta tesz hozzáférhetővé a használók számára bizonyos kiadványokat, amelyekre megszűnt a szerzői jog védelme. A Google azonban a szerzői jog által védett anyagok részleteit is hozzáférhetővé tette a weben a Google Books Search szolgáltatása keretén belül. Egy, a Microsoft alkalmazásában álló ügyvéd megfogalmazása szerint "a Google megvágja a szerzők nyereségét" - írja a BBC.

"Milliárdokat besöpörni"

A Google azt tervezi, hogy több millió könyvet és újságcikket szkennel be a világ könyvtáraiból és teszi azokat elérhetővé. Thomas Rubin, a Microsoft jogi képviselője szerint mindezt hozzájárulás nélkül teszi, ezáltal a Google támadási felültet hagyott a szerzői jog megsértésének vádjának.

"Azok a vállalatok, amelyek önmagukban nem termelnek tartalmat, és egyszerűen a más emberek által létrehozott tartalmakból csinálnak pénzt, milliárdokat söpörnek be a reklámbevételekből és a részvénykibocsátásokból", mondta Rubin kedden New Yorkban az Amerikai Kiadók Szövetségének találkozóján. "A Google azt a helyzetet idézi elő, hogy gyakorlatilag minden szabadon másolható lesz, hacsak a szerzői jog tulajdonosa nem adja a Google tudtára, és nem mondja neki, hogy ezt hagyja abba."

Rubin szerint a YouTube felvásárlása a Google által - amely szintén nagy mennyiségű, a szerzői jogvédelem alatt álló anyagot érintett - megmutatta a Google csapásirányát a szerzői jogok védelmével kapcsolatban. "Bárki, aki ellátogat a YouTube-ra, amelyet a Google tavaly vásárolt meg, azonnal felismeri, hogy az a szerzői joghoz hasonlóan fennhéjázó hozzáállást mutat", mondta a Microsoft ügyvédje.

A kiadók csoportja az írók kereskedelmi képviseletével együtt hosszú távú jogi akciót indít a Google ellen.

A Google azzal védekezik, hogy eleget tett a nemzetközi szerzői jogi törvényeknek, amikor használóit az információ megtalálásában segítette, és hogy amúgy is több mint tízezer partnerrel működik együtt a könyvek online kereshetővé tételében. "Az eredmény a nagyfokú elérhetőség lett, és így sok esetben több bevétel jut a szerzőknek, kiadóknak és a tartalmak gyártóinak", mondta a Google egy vezetője.

A rivalizálás a Microsoft és Google között egyre intenzívebb. A Microsoft internetes kereső üzletét erősíti, míg a Google olyan webalapú szoftverekre fókuszál, mint a szövegszerkesztő, táblázatkezelő és email-kezelő programok, versengve a Microsoft szoftvereivel.