Egy évig lehet csak a parkolási díjat követelni

Vágólapra másolva!
Tavaly decemberben fogadta el a parlament azt a törvénymódosítást, amely a parkolással és az autópálya-használattal kapcsolatos tartozások elévülési idejét egy évben határozza meg. A jövőben tehát nem kerülhetünk olyan helyzetbe, hogy az évekkel ezelőtti díjfizetés megtörténtét kellene valamilyen módon bizonyítanunk.
Vágólapra másolva!

A közelmúltban tömegesen küldött ki pótdíj megfizetésével kapcsolatos felszólításokat a főváros vezető parkolási társasága, illetve a tartozások engedményezettjeként az Intrum Iustitia Követeléskezelő Zrt. A hirtelen jött behajtási láz mögött a törvényi rendelkezések szigorítása, illetve a korábbi tartozásokra vonatkozó átmeneti szabályozás elfogadása húzódik meg. A december közepétől hatályos rendelkezések szerint ugyanis a parkolás időpontjától számított 60 napos jogvesztő határidőn belül a díj- vagy pótdíjfizetési felszólítást postára kell adni. A felszólításban szereplő tartozás az eddigi öt év helyett egyetlen év elteltével elévül. Fontos előírás továbbá, hogy a díj és a pótdíj után késedelmi kamat sem követelhető.

Előzetes felszólítást kell küldeni

A pótdíj behajtásának tehát minden esetben az írásbeli felszólítás az első lépése. A felszólítást mind a parkolási díj, mind pedig az autópálya-használat díj tekintetében 60 napos jogvesztő határidőn belül kell postára adni. A határidő jogvesztő jellege azt jelenti, hogy annak elmulasztása esetén igazolásnak helye nincs. Magyarul a felszólítást, ha törik, ha szakad, 60 napon belül a törvényben előírt módon, azaz postai úton meg tenni. Az autópálya matricákkal összefüggésben a törvénymódosítás rögzíti, hogy, ha az üzemben tartó (gépjárművezető) a helyszíni ellenőrzés alkalmával a pótdíjat nem fizette meg, a 60 napos jogvesztő határidő az ellenőrzés időpontjától kezdődik.

A témával kapcsolatban megszólaló szakértők több alkalommal is felhívták a figyelmet arra, hogy a jogosultaknak csak a postára adás tényét és nem a kézbesítés megtörténtét kell majd a későbbiek során, egy esetleges bírósági eljárásban igazolni. Erre a célra az ajánlott postai küldemény feladóvevénye mindenképpen alkalmasnak tekinthető. A felszólítás eredménytelensége esetén a díjtartozást egy éven belül lehet a gépjármű üzemben tartójától a bíróság előtt követelni. Egy év elteltével azonban a tartozás elévül.

Áthúzódó tartozások - februárban járt le a határidő

A törvényi átmeneti rendelkezése szerint a módosítás hatályba lépését, azaz 2006. december 22-ét megelőzően keletkezett tartozások tekintetében a pótdíjfizetési felszólítást a hatályba lépéstől számított 60 napos jogvesztő határidőn belül, még februárban postára kellett adni. Ennek köszönhették az autósok, hogy mind a parkolási, mind pedig a követeléskezelő társaságok felszólítási dömpingbe kezdtek. A jogvesztés kockázatát a lehető legkisebbre kívánták csökkenteni, így a nyilvántartásaikban szereplő tartozások előzetes vizsgálata nélkül a behajtást mindenkivel szemben megindították. A panaszok tanúsága szerint olyanok is kaptak felszólítást, akik a pótdíjat évekkel ezelőtt befizették. A baj csak az, hogy a tartozás rendezése óta eltelt hosszú időre tekintettel sokan a befizetés igazolását sem őrizgetik már. Jó tudni azonban, hogy a korábbi pótdíjfizetési kötelezettségek - a keletkezésük idejétől függetlenül - a törvénymódosítás hatálybalépésétől számított egy éven belül szintén elévülnek.