Visszamenőlegesen törölték az elvárt adót

Vágólapra másolva!
Az elvárt adó visszamenőleges megszüntetéséről döntött a kormány szerdán törvénymódosító javaslatában. Azok, akik már az elvárt adót is figyelembe vették bevallásukban, külön procedúra nélkül visszakapják a pénzüket. Az idei évre kieső 55-60 milliárd forint bevétel pótlására az év második felében új közterhet vetnek ki a vállalkozókra.
Vágólapra másolva!

A kormány szerdai ülésén foglalkozott az elvárt adóval kapcsolatos alkotmánybírósági határozat következményeivel, mivel azt korábban törvényellenesnek minősítették. Az emiatt kieső mintegy 55-60 milliárd forintos költségvetési bevételt a kabinet az eredeti terveknek megfelelően a vállalkozói, vállalati szférából fogja pótolni. A kormányszóvivői sajtótájékoztatón Veres János pénzügyminiszter azt hangsúlyozta, hogy a kormány tartja a konvergenciaprogram meghatározta pályát, és elkötelezett a szigorú költségvetési politika fenntartásában.

A kormány mai döntéseit három csoportba osztotta Veres János. Egyrészt a kabinet az országgyűlésben kezdeményezi az elvárt adót előírő törvény törlését január elsejével. Másrészt a kormány az első félévben kieső bevételek pótlására 30 milliárd forint zárolásáról is döntött a központi egyensúlyi alapból; abban az esetben, ha idén az adóbefizetések túlteljesülnek, a zárolt összeget az év második felében visszapótolják az egyensúlyi tartalékba.

Harmadrészt a második félévben az AB döntése miatt kieső további mintegy 30 milliárd forintot a kormány továbbra is a közteherviselésben részt nem vevő vállalkozásoktól tervezi beszedni. Az új állami bevételről a pénzügyminiszter egyelőre nem tudott részleteket mondani, mert a javaslatot a következő napokban fogja kidolgozni a pénzügyi és a gazdasági tárca. A javaslatot a jövő héten szerdán tervezik előterjeszteni, és a remények szerint a kormány március 28-án dönt majd az elfogadásáról. Ezután az Országgyűlésben április-májusban lehet megvitatni a javaslatot, hogy a második félévben már hatályba léphessen.

A július elsejétől életbe lépő új kötelezettségek az arányos közteherviselést fogják szolgálni, és a hiányzó összeg másik felét adnák a kieső bevételeknek - mondta el Veres János.

A kormánydöntés értelmében tehát a cégeknek minden bizonnyal nem kell a januári, februári hónapokra előleget fizetni.

Eddig egyébként 500 vállalkozó vallott az elvárt adóról, az ő esetükben és akik már be is fizették az előleget, külön eljárás nélkül tudják majd visszefizetni az APEH révén a pénzt - mondta el Veres. Az elvárt adót az egyéni vállalkozóknak is elengedik január elsejétől, de a július elsejétől jelentkező új teher őket is érinteni fogja - mondta el a pénzügyminiszter.