Megint a sáveltörlést javasolja az IMF

Vágólapra másolva!
Ismét felvetette a Nemzetközi Valutaalap (IMF) a forint árfolyamsávjának eltörlését, miután a közelmúltban magyar szakemberek latolgatták a lehetőséget. A pénzügyi program ambíciózus, de további kiigazításokra lesz szükség a kiadási oldalon - vélte ugyanakkor az IMF európai irodavezetője.
Vágólapra másolva!

A Magyar Nemzeti Bank inflációellenes politikáját sokkal jobban meg lehetne valósítani a forint szabad árfolyammozgásával, mint a jelenlegi árfolyamrendszerrel - idézte a Világgazdaság Christoph Rosenberget, a Nemzetközi Valutaalap európai irodájának vezetőjét, aki a pénzügyi tárca, az IMF és az ICEG által szervezett kétnapos konferencián beszélt tegnap Budapesten.

Az IMF már tavaly is indítványozta ezt a megoldást. Az MNB jelenleg a 282,36 forint/euró sávközéptől plusz/mínusz 15-15 százalékos ingadozást tűr el. Auth Henrik, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke ezzel kapcsolatban azt közölte, hogy az árfolyamrendszer meghatározása, módosítása a kormány és a jegybank monetáris tanácsának közös felelőssége, a kérdés jelenleg nincs napirenden. Egyébként múlt hét pénteken egy konferencián Hamecz István és Urbán László a jegybank korábbi vezetői azt mondták: elérkezett az idő a ± 15 százalékos árfolyamsáv eltörlésére.

Az euróbevezetés kapcsán Rosenberg a 2011-2014 közötti időszakot tartotta reálisnak, de konkrét időpontot nem említett. Nagyon ambiciózusnak mondta a magyar pénzügyi programot, s hangoztatta: további kiigazító intézkedéseket kell kidolgozni a hosszú távú célok elérése érdekében. A pénzügyi programnak kevésbé a jövedelmekre, mint inkább a kiadásokra kellene koncentrálnia - tanácsolta.

A konferencián Tátrai Miklós, a PM államtitkára a többi között arról beszélt, hogy a kormánynak javítani kell a középtávú költségvetési tervezést, akár négy-öt évre szóló konkrét előrejelzések készítésével. Ezt azzal indokolta, hogy a köz- és magánszféra együttműködésében megvalósuló fejlesztésekkel (PPP) kapcsolatban felmerülő kormányzati kiadások illeszkedjenek a hosszú távú makrogazdasági célokhoz.