Még nem módosul az amerikai alapkamat

Vágólapra másolva!
A Wall Street pénzügyi elemzői azzal számolnak, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed következő ülésén - sorrendben immár hatodszor - szinten tartja az irányadó kamatot, és csak minimális esélyt látnak arra, hogy az év közepe előtt kamatot csökkentene.
Vágólapra másolva!

A Reuters azután kérdezte meg 19 befektetési bank szakértőjét, hogy pénteken nyilvánosságra hozott hivatalos adatok szerint februárban a mezőgazdasági ágazaton kívül foglalkoztatottak száma a várt 100 ezerhez közeli mértékben, 97 ezerrel nőtt az Egyesült Államokban.

Ugyanakkor a januári és a decemberi foglalkoztatásnövekedési számot együttesen 55 ezerrel javította fel a munkaügyi minisztérium. Az elemzők ebből azt a következtetést vonták le, hogy a gazdaság a vártnál jobban teljesít.

Ugyancsak pénteken közölt adatok szerint februárban az átlagos órabér 0,4 százalékkal 17,16 dollárra emelkedett, míg a szakértők 0,3 százalékos növekedéssel számoltak. A februári munkanélküliségi ráta 4,5 százalékra mérséklődött a januári 4,6 százalékról.

A 19 elemző közül 11 vélte úgy, hogy a Fed idén kamatot csökkent, de csak egyikük számolt azzal, hogy erre májusban kerül sor. Valamennyien úgy látták, hogy a Fed kamatalakító nyíltpiaci bizottságának (FOMC) március 21-én befejeződő kétnapos ülésén marad a jelenlegi, 5,25 százalékos kamatszint.

A megfigyelők szerint a februári foglalkoztatási adat alapján nem lehet arról beszélni, hogy recesszió felé sodródik a gazdaság. Ez viszont azt is jelenti, hogy csökkent az esélye annak, hogy a Fed kamatot mérsékel. A pénteki adatismertetés után 30 százalékra hanyatlott annak a valószínűsége, hogy júniusig kamatot csökkent a Fed, míg csütörtökön ennek a kilátása még 66 százalék volt.

A szakértők nagyon eltérően vélekedtek arról, hogy milyen kamatszint várható az év végén: ez 4,00 és 5,75 százalék között szóródott.

Az elemzők közül öten úgy vélték, hogy idén a Fed nem változtat az irányadó kamaton, ketten pedig ugyanerre számítottak 2008 második feléig. Két elemző további kamatemelést valószínűsített 2007 végéig.