Nem adja ingyen a Volánt az állam

Vágólapra másolva!
A kormány szeretné a még állami tulajdonú Volán-cégeket közvetlenül tőkeerős magántársaságok számára értékesíteni, elsősorban azok milliárdos fejlesztési igényei miatt. Az eladások esedékességi időpontja egyelőre nem ismert.
Vágólapra másolva!

Kevés rá az esély, hogy az önkormányzatok térítésmentesen megkapják a még állami tulajdonú Volán-társaságokat - mondta Garamhegyi Ábel, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium államtitkára szombaton Pécsett. A térítésmentes átadásról akkor lehetne érdemben tárgyalni, ha egy önkormányzat fel tudná mutatni azokat a forrásokat, amelyekből e vállalatok fejlesztéseit meg lehet valósítani - hangsúlyozta az államtitkár a Megyei Jogú Városok Szövetségének ülésén mondott beszédében.

A Volán-társaságok iránti igényét eddig komolyan öt város, Debrecen, Miskolc, Szeged, Pécs és Kaposvár jelezte. Az önkormányzatok vagy az integrált önkormányzati társaságok ugyan természetesen nincsenek kizárva a lehetséges vevők köréből, de a városok idáig arra panaszkodtak, hogy komoly anyagi gondokkal küzdenek - mondta Garamhegyi.

A kormány szeretné elkerülni, hogy egy esetleges átadást követően a Volán-társaságok értékesítésére kényszerüljenek. Ehelyett közvetlenül az állam értékesítené a cégeket tőkeerős, közszolgálati feladatokat ellátó magántársaságok részére, az eladásból befolyt összegeket fejlesztésekre fordítaná. A kormány abban érdekelt, hogy a Volán-társaságok regionális cégekké alakuljanak, ehhez azonban nélkülözhetetlenek a járműparkot és az ingatlanokat érintő, tízmilliárdos nagyságrendű beruházások - mondta a gazdasági tárca államtitkára.

Arra a kérdésre, hogy a helyközi utasszállítással foglalkozó buszos cégek eladására mikor kerülhet sor, Garamhegyi Ábel egyelőre nem tudott válaszolni.