Eltolták az intervenciós sávot Szlovákiában

Vágólapra másolva!
A korábbinál erősebb központi árfolyamot engedélyeztek Szlovákia számára az ERM II árfolyam-mechanizmusban részt vevő tagországok illetékesei. A szlovák árfolyamsáv közepe hétfőtől 35,4424 koronára változott a korábbi 38,455-ről, ez 8,5 százalékos elmozdítást jelent.
Vágólapra másolva!

A sáveltolást azért kezdeményezte Szlovákia mert az elmúlt egy évben a korona mintegy 10 százalékot erősödött az euróval szemben, és az erős korona védelmében nagyon sokat kellett a helyi jegybanknak közbeavatkozni. Szlovákia egyébként 2009-től tervezi bevezetni az eurót.

A lépés erősítheti a régió egyéb devizáit - köztük a forintot - is a következő napokban, és újabb muníciót szolgáltat a forint árfolyamsávjának eltörlését szorgalmazó szakértők számára - írja a Világgazdaság. A Magyar Nemzeti Bank ugyanakkor eddig minden alkalommal cáfolta, hogy szükség lenne nálunk a jelenlegi árfolyamrendszer megváltoztatására. A hazai fizetőeszköz egyébként, ahogyan azt az [origo] által megkérdezett szakértők várták megrázkódtatások nélkül lépett túl a március 15-i utcai zavargásokon, és 13 havi csúcsról várja a hétkezdést az euróval szemben.

A forint egyébként hétfőn reggel egészen a 244 forintos szintig erősödött.

A londoni bankközi devizapiacon a szlovák korona járt az élen reggel: 32,845-85/eurón - a péntek esti 33,915-55/euró után. Ezzel 4,65 százalékkal haladta meg az év végi értékét. A forint a második helyet foglalta el.