Egy órára csökkenhet a cégbejegyzés ideje

Vágólapra másolva!
Szeptembertől két nap, jövő júliustól pedig egy óra alatt bejegyeztethetők lesznek a cégek, ha a parlament elfogadja az igazságügyi tárca javaslatát. Ebben az esetben a kft. minimális jegyzett tőkéje alapesetben 500 ezer, a zártkörű részvénytársaságoké pedig ötmillió forintra csökkenhet, valamint elegendő lesz az ügyvéd által ellenjegyzett aláírás.
Vágólapra másolva!

Az igazságügyi tárca március 14-én terjesztette elő a cégtörvény módosítási javaslatát. Amennyiben a parlament elfogadja, a változások többsége szeptember elsejével lép hatályba. A szabályok elsősorban a cégbejegyzés és a cégadatok módosításának jelentős gyorsítását célozzák. Elméletileg már ma is létezik az egyszerűsített cégbejegyzés intézménye, de az ehhez adott szerződésminta túl szűk kereteket biztosított a vállalkozóknak, így ezt a lehetőséget ma kevesen választják - mondta a Népszabadságnak az előterjesztés hátteréről Gadó Gábor, az igazságügyi tárca szakállamtitkára.

A módosítás jóval több és az igények szerint változtatható minta alapján teszi lehetővé a kétnapos, elektronikus ügyintézést. Jelentős változás, hogy a cégbejegyzési illeték egységesen 15 ezer forintra csökken: jelenleg kft. és zrt. alapításakor 100 ezer, bt. és a kkt. esetén pedig 50 ezer forintot kell fizetni. A közzétételi illetéket pedig eltörölnék - olvasható a Népszabadságban.

Ezzel egyidejűleg változik a gazdasági társaságok legalacsonyabb jegyzett tőkéjének értéke is. A korábbi tervektől eltérően a kft.-knek nem lesz 1000 forintos törzstőke-minimuma, a mostani hárommilliós előírás 500 ezer forintra csökken. Ha azonban egyszemélyes kft. alakul, és a jegyzett tőkéjét készpénzben helyezik el, elég lesz rá 100 ezer forint is. A részvénytársaságoknál eddig előírt 20 milliós alsó határ nyilvános cégeknél megmarad, a zártkörűek esetében azonban ötmillió forintra csökken.

Nem lesz kötelező az aláírás közjegyzői hitelesítése: elegendő lesz annak ügyvédi ellenjegyzése. A cégadatváltozás bejegyzési illetékei azonban nőnének: a jelenlegi 5-8 ezer forintról egységesen 15 ezer forintra.

Két új szabály csak 2008. július elsejétől lépne hatályba. Megszűnne a papíralapú ügyintézés, és kötelező lenne az elektronikus cégeljárást alkalmazni a jogi képviselőn keresztül. Így viszont egyszerűsített cégeljárásban a bejegyzés időtartama egy órára csökkenne. A nem egyszerűsített cégeljárásnál azonban maradnak a mostani díjak, illetve a cégbírósági ellenjegyzésre kiszabott 15 napos határidő.

Az ügyvéd által ellenjegyzett, magánokiratba foglalt aláírás alacsonyabb bizonyító erejű, mint a közjegyző által hitelesített, így a bankok, bíróságok, tenderkiírók a jövőben is csak az utóbbit fogadnák el - vélekedett Tóth Ádám, a Magyar Országos Közjegyzői Kamara elnökhelyettese .