Drágább a tej, fogynak a tehenek

Vágólapra másolva!
Néhány hónapja már emelkednek a tejpiaci árak, a tehenek azonban fogynak - nem csak Magyrországon, szinte egész Európában - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

Februárban folytatódott a nyerstej átlagárának 2006 augusztusában kezdődött növekedése, annak ellenére, hogy tavaly ilyenkor az átlagárak szezonális okok miatt csökkentek. Akkor a nyerstej termelői átlagára kilogrammonként (1 liter tej 1,03 kilogrammnak felel meg) 67,04 forint volt, októberben pedig 63,85 forint. Míg 2005-ben egy liter tejet átlagosan 64,7 forintért vásároltak fel, 2006-ban már csak 63,4 forintot adtak érte. Tehát végre kedvező folyamatok indultak el a tejágazatban, legalábbis az árakat illetően - azt is figyelembe véve, hogy a tejtermelők tavaly literenként 8,10 forint támogatást kaptak. A támogatások azonban hamarosan átalakulnak.

Idén, februárban a tejfeldolgozó üzemek hét százalékkal kevesebb tejet vásároltak fel, mint az előző év azonos időszakában - derül ki az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) piaci információs osztályának legfrissebb jelentéséből. Magyarország tehénállománya a múlt év végén 322 ezer volt, az előző évhez képest 12 ezerrel, 3,6 százalékkal csökkent. Az Európai Unió csaknem minden tagországában csökkent a tejelő tehénállomány - kivéve Lengyelországot, ahol 0,8 százalékos állománybővülés volt.

Az agrárkutatók szerint ez feltehetően a tejkvóta emelésével van összefüggésben. A tejelő tehenek száma, Magyarországon kívül elsősorban Spanyolországban és Szlovéniában csökkent. Tavaly még Németország is 4,03 millió tejelő tehénről adott hírt, 3,2 százalékkal kevesebbről, mint egy évvel korábban. Romániában és Bulgáriában együtt, tavaly 2 millió tejelő tehenet tartottak, csatlakozásukkal az EU tejet adó tehénállománya 9 százalékkal emelkedett. A felhasználás eltérő jellege miatt azonban a beszállított tej mennyisége csak 2 százalékkal nőtt.

Az EU-ban egy éve 22,57 millió volt a tehénállomány, ami 2,2 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbi mennyiségnél. A régi tagállamokban a 2,5 százalékos állománycsökkenés meghaladta az uniós átlagot. Az állománycsökkenés üteme valamelyest erősebb volt, mint az elmúlt években, annak ellenére, hogy 2006. április 1-jétől 0,5 százalékos kvótaemelés lépett hatályba.

A tejbeszállítások jelentős növekedése idén sem várható, legalábbis a tehénállomány alapján. Az átlagos uniós tejhozam évi 1,3 százalékos emelkedését feltételezve ugyanakkor az EU 27 tagországának tehénállománya a 2005. évi 24,9 millióról 2013-ig 22,5 millióra csökkenhet. Egy tehén átlagos tejhozama különben ma az EU tíz új tagországában 27, a két legújabb tagországban pedig 52 százalékkal alacsonyabb, mint az EU 15 régebbi tagállamában. Az előrejelzések szerint azonban a keleti régióban - a hozamok erőteljesebb növekedése következtében - csökkenni fog a keleti és nyugati tagországok tejhozama közötti ma még jelentős különbség.

A magyarországi tejipar 2006-ban hozzávetőleg 1,3 milliárd liter tejet vásárolt fel, 60 millió literrel kevesebbet az előző évinél. A Tej Terméktanács (TT) 6570 tagjából több mint 500 társas vállalkozás tulajdonában van a TT által nyilvántartott kvóta 86 százaléka. A ma is működő 250 tejgyűjtőbe ugyanakkor csaknem ötezer termelő szállítja a tejet. A terméktanácstag tejfeldolgozók száma 36, a kereskedőké pedig hat. Az országos tejkvóta 1 957 280 tonna, a terméktanács kvótalefedettsége 68,64 százalék, a lefedettség azonban a felvásárlási adatok vonatkozásában megközelíti a 90 százalékot.