Összeszámolták a gyermeknevelés költségeit

Vágólapra másolva!
Évente, átlagosan 1,26 millió forintba kerül egy gyermek nevelése. A Tárki kutatói nemcsak a készpénz-kiadásokat összegezték, hanem a háztartási munka becsült értékével is számoltak. Az állami juttatások összege ennél jóval kevesebb.
Vágólapra másolva!

A Társadalomkutatási Intézet Zrt. (Tárki) nemrég közreadott tanulmányában azt vizsgálta, mennyibe kerül ma Magyarországon egy gyermek felnevelése, illetve mennyiben támaszkodhatnak az államra a szülők. Az egyenleg a családok számára negatív, a hiány százmilliárdokra tehető - írja a Népszabadság.

Egy gyermek születése alapvetően megváltoztatja a háztartás költségvetési szerkezetét: bizonyos kiadások csökkennek, viszont újak bukkannak fel. A kutatók arra jutottak, hogy egy gyermek évente 288-417 ezer forintnyi árut (élelmiszert és tartós fogyasztási cikket) fogyaszt el. A legtöbbe az egykék kerülnek, az egy főre jutó költség, a három vagy több gyereket nevelő családban kisebb.

A Tárki kutatói ezúttal különös figyelmet fordítottak a gyermekneveléssel kapcsolatos otthoni munka értékére is. Ez a szűken értelmezett háztartási munka mellett a gyermek ellátásához kapcsolódó egyéb feladatokat - testi gondozást, ruhavásárlást, együtt tanulást, meseolvasást stb. - is magában foglalja. A költségeknél így nem csupán a tisztítószerek és eszközök árát, hanem a kieső jövedelmet is figyelembe vették. A szülők évente 404-1663 ezer forint értékű munkát végeznek otthon. A legkevesebb "élő munkaerős" ráfordítást a két vagy több gyermeket egyedül nevelő szülők nyújtanak, míg időben a legtöbb törődést az egykék élvezhetik.

Összességében egy gyermek nevelésének éves átlagos költsége 1,26 millió forint. Ez családtípusonként változik, hiszen ahol egy szülő nevel két gyermeket, ott 842 ezer forintra csökken a ráfordítás, míg az egykékre 2,04 milliót fordítanak a szüleik. Születéstől az egyetemi tanulmányok végéig átlagosan 30 milliót költünk gyermekünkre.

A gyermeknevelés terhein az állam többféle módon igyekszik könnyíteni. A juttatások egy része pénzbeli, míg más részük természetbeni. Az előbbibe a gyes, a gyet, a gyed, az anyasági segély, a családi pótlék, a terhességi gyermekágyi segély, illetve a személyi jövedelemadó-kedvezmény tartozik, az utóbbihoz elsősorban a gyermek-egészségügyi ellátás, illetve a közoktatás. A kettő együttes értéke gyermekenként évi 328-937 ezer forintot tesz ki. A gyermeknevelés költségei tehát jóval magasabbak a támogatások öszszességénél. A gyermekek számának növekedésével a negatív egyenleg azonban fokozatosan csökken.