Megtévesztő reklámért büntetett a GVH

Vágólapra másolva!
Megtévesztőnek minősítette a Veritas Gold ásványvíz reklámját a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), mert abban megalapozatlanul állították, hogy az a legkiválóbb íz-díjas magyar ásványvíz. A társaság emiatt kétmillió forint bírság megfizetésére köteles.
Vágólapra másolva!

Az Aquarius Aqua Kft. a Nemzetközi Íz és Minőségi Intézet (iTQi) által szervezett brüsszeli versenyen elnyerte a "Superior Taste Award with **" nevű elismerést. A társaság ezt követően, 2006 júniusában a Veritas Gold nevű ásványvízét a "Világ élén", "A legkiválóbb íz-díjas ásványvíz", illetve a "A legkiválóbb íz-díjas magyar ásványvíz" jelzőket használva reklámozta, holott a brüsszeli versenyen nem került a legjobb, három csillaggal jutalmazott kategóriába.

Ráadásul a versenyen csak 25 ásványvíz szerepelt, ami messze nem tekinthető a világ összes ásványvízének. Ezen túl a GVH szerint valamennyi jelentős tulajdonság tekintetében a legkiválóbbak között kell lennie, az Aquarius-Aqua Kft. csak egyetlen tulajdonság, az íz tekintetében kívánta igazolni, hogy terméke a világ élvonalába tartozik.

A társaság magatartása alkalmas volt a fogyasztók megtévesztésére, ezért az Aquarius Aqua Kft. kétmillió forint versenyfelügyeleti bírság megfizetésére köteles. A GVH enyhítő körülményként értékelte, hogy a vállalkozást első ízben marasztalta el versenyfelügyeleti eljárás során, illetve hogy még az eljárás kezdete előtt önként felhagyott a kifogásolt magatartással.