Kettévált a húsvéti termékek piaca

Vágólapra másolva!
Idén is megtaláljuk az olcsó és a prémium húsvéti termékeket a boltok polcain, de egyre inkább szétválik a két szegmens árban és térben. Az alacsony minőség nagyon olcsó, a jobbért viszont mélyebben kell a pénztárcába nyúlniuk. Gyanúsan olcsó terméket viszont már nem sok boltban látni.
Vágólapra másolva!

A húsvét hagyományos élelmiszere a sonka, amelynek legnagyobb részét - alacsony kategóriába tartozó gyorspácolt termékek kivételével - már elkészítettek a gyártók, sőt az értékesítési szerződéseket is megkötötték.

Az üzletek nagy része az idén az olcsó hazai termékekre és a még olcsóbb szlovák importra helyezte a hangsúlyt. Máshol viszont fontosabbnak bizonyult az árversenynél a hazai minőségi húskészítmények kínálatának erősítése. A megbízható főtt-füstölt lapocka kilójának fogyasztói ára 650 forinttól indul, míg minőségi sonkát nem lehet 900 forintnál olcsóbban kapni. A hagyományos füstölt, kötözött sonka ára 1000 forint fölött van.

A húsvéti szezonban 6000 tonna, tehát az éves eladott sonkamennyiség fele fogy el. Ebből 1000 tonna a magyarországinál lazább szabályok szerint készült import. A magyar lakosság a jelek szerint a hasán spórol, legalábbis az idei év első három hónapjában 8 százalékkal esett vissza a húsértékesítés - mondta az [origo] kérdésére Berczik Attila, a Hússzövetség ügyvezető titkára. Az érdekvédelmi szervezet becslése szerint ennek azonban csak a fele a valódi fogyasztásvisszaesés, a másik felét a feketeimport és a be nem jelentett kisüzemek térnyerése okozza. A tavalyi 5 százalékos áfaemelés tovább nehezítette a nagyobb üzemek életét, viszont sokat segített a fekete húsértékesítésnek. Az életszínvonal csökkenése pedig a vásárlókat tereli a minél olcsóbb, ám bizonytalan eredetű termékek irányába. Az olcsó termékekkel azonban jobb vigyázni.

A húsvéti asztal másik elengedhetetlen kelléke a tojás, ami a piacokon 20 forint feletti áron kapható, és húsvét előtt még tovább drágulhat - mondta Földi Péter, a Baromfi Terméktanács titkára. Jelenleg a tojás önköltségi ára 14 forint körül mozog darabonként, a termelői ár pedig 14,80 forint, az élelmiszerboltokban azonban akár a 30 forintot is elérheti az ünnep idejére.

Egy évvel ezelőtt ennek a feléért is lehetett tojást kapni, tehát a tavalyi 3,9 százalékos inflációt jóval meghaladja a drágulás. Az árnövekedés a termelési költségek növekedése mellett a hiánynak tudható be, ugyanis a tojás iránti kereslet mintegy 20 százalékkal nő az ünnepet megelőző két hétben. Az olcsó import miatt az elmúlt években azonban drasztikusan csökkent a termelői kedv Magyarországon, aminek hatására a tojóállomány 20 százalékkal csökkent.