Titok, hogy ki és mikor sztrájkol Ferihegyen

Vágólapra másolva!
Már szerdán nyilvánosságra került, hogy a ferihegyi földi kiszolgálásban foglalkoztatottakat képviselő szakszervezetek bármelyik pillanatban sztrájk meghirdetése mellett dönthetnek, egyelőre azonban csak elképzelhető, hogy a napokban sztrájk lesz Ferihegyen. A szakszervezetek ugyanis azzal is nyomást kívánnak gyakorolni a repülőtéri munkáltatókra, hogy csak az utolsó, lehetséges pillanatban jelentik be az akciót.
Vágólapra másolva!

A helyzetet bonyolítja: bár sokan a repülőteret a mai napig "a Malévval" azonosítják, a valóságban több munkáltatónak is egyezkednie kell a szakszervezetekkel. A nemzeti légitársaság ezek közül csak az egyik, és talán a legszerencsésebb, mivel a Malévnál három nappal korábban be kell jelenteni a sztrájkot. Ugyanakkor a többi légitársaság utasainak földi kiszolgálását végző, török tulajdonú Celebinél elég mindössze két órával korábban jelezni a munkabeszüntetést. Mindez persze nem jelenti azt, hogy a Malévval utazók nagyobb eséllyel úszhatják meg a munkabeszüntetést. A repülőtéren ugyanis jó pár, speciális ismeretet és szakszolgálati engedélyt megkövetelő munkakör van, így elég néhány ember ahhoz, hogy teljesen megálljon az élet - olvasható a Népszabadságban.

A földi kiszolgálási tevékenységben több mint ezer munkavállalót foglalkoztat több cég is van a repülőtéren - mondta el Csorba Attila, a Légiközlekedési Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke szerdán, Ferihegyen. A szakszervezetek átlagosan 18-20 százalékos béremelést követelnek, ehhez képest a munkáltatók egyelőre 5-6 százalékot ajánlottak, azaz a megállapodás esélye egyelőre kicsi. Ugyanakkor a Malév illetékese azt állítja, hogy a cégnél nincs sztrájkhangulat, s szó sincs a tárgyalások megszakításáról, hiszen kedden ismét asztalhoz ülnek a felek, a földi kiszolgálók képviselőivel pedig március 30-án találkozik a menedzsment. Egyébként a Malévnál korábban sem született május előtt egyezség - s a munkáltatók statisztikája szerint tavaly a földi személyzet összjövedelme 20 százalékkal nőtt.

A Budapest Airport iránt érdeklődő Hochtiefnél arra számítanak, hogy néhány héten belül megköthetik a szerződést a brit BAA üzletrészének a megvételéről - közölte Peter Noe, Németország legnagyobb építőipari vállalatának igazgatósági tagja csütörtökön, Düsseldorfban. Az ügyletet a kormánynak és az ÁPV Zrt.-nek is jóvá kell hagynia. Az Európai Bizottság a múlt héten már rábólintott.

Megszületett a finanszírozási megállapodás a Malévot megvásárló AirBridge Zrt. és az orosz Vnyesnyekonombank között, azaz a nemzeti légitársaság hamarosan friss tőkéhez juthat. A pontos feltételeket rögzítő szerződést várhatóan a jövő héten írják alá, az átadás-átvételi folyamat lezárására akár még húsvét előtt sor kerülhet.