Az APEH 15 milliárd szja-t utalt vissza eddig

Vágólapra másolva!
Már több mint egymillió darab személyi jövedelemadó (szja) bevallás érkezett be az adóhivatalhoz, ami elég sok ahhoz képest, hogy a végső határidő május 21. - tudta meg az [origo] az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivataltól (APEH). A bevallások beküldésével azok, akiknek visszaigényelhető pénzük van, jó is, ha sietnek, mert a hivatal 30 napon belül köteles azt visszafizetni, különben kamatot kell fizetnie.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt hét végéig, azaz március 25-ig 1,029 millió darab szja-bevallást vett nyilvántartásba az adóhivatal - közölték az APEH sajtóosztályán az [origo] megkeresésére.

A hivatal a tavalyihoz hasonlóan mintegy 2,4 millió bevallást vár összességében, bár a szám azért nehezen becsülhető, mert a törvényi változások miatt többen választhatják az önbevallás lehetőségét. Érdekes egyébként, hogy az adóhatósági adómegállapítást csak mintegy 13 ezer ember kérte. Az adótörvények tavaly december 22-i módosítása miatt három módja van az adóbevallásnak. Az első szerint az adózó maga intézheti az ügyet: adóbevallását maga nyújtja be, és önadózás formájában fizeti be az adót a kincstárba. Emellett február 15-ig az adózók kérhették a munkáltatójukat, hogy állapítsa meg adójukat, vegy fordulhattak egyenesen az APEH-hez is, hogy az adóhatóságtól kérjék az adó megállapítását (ADAM).

Az eddig beküldött bevallásokból egyébként az állapítható meg, hogy az emberek nem tanultak az elmúlt évek gyakori hibáiból. A korábbi időszakhoz hasonlóan ugyanis most is elsősorban a figyelmetlenségre vezethetők vissza a hibák, ilyen például, hogy sokan elfelejtik aláírni bevallásukat, vagy elfelejtik csatolni valamelyik mellékletet, esetleg nem jól sikerül az összeadás. Az adóhivatal honlapján kitölthető bevallás esetében egyébként sok apró hibát rögtön jelez a rendszer, így érdemes lehet ezt választani annak, aki ki tudja azt nyomtatni.

A beküldött több mint 1 millió bevallásból március 22-ig valamivel több mint 15 milliárd forintot utalt vissza az adóhivatal, átlagosan 51 ezer forintot egy emberre vetítve.

A visszaigényelt adót, járulékot az idén is a bevallás benyújtásától számított 30 napon belül, 2007. március 1-jétől kaphatják meg az adózók. Amennyiben a bevallás hibás, a 30 napos határidő számítása a hiba kijavításától kezdődik. A munkáltatói adómegállapítás, illetve ADAM esetén a visszatérítési határidő június 20.

A késedelmesen - de még az adóhatóság felszólítása, ellenőrzése előtt - benyújtott bevallás miatt az adóhatóság 100 ezer forintig terjedő mulasztási bírságot állapíthat meg, ha a magánszemély késedelmét nem menti ki. Az adót a bevallás benyújtására nyitva álló határnapig kell megfizetni.