Elvárt adó helyett szigorúbb APEH lesz

Vágólapra másolva!
Az elvárt adó helyett szigorúbb APEH-ellenőrzéssel akarják elérni, hogy az adót jelenleg nem fizető vállalkozásoknak is kelljen egy minimális társasági adót befizetni - jelentette be közösen Kóka János gazdasági és Veres János pénzügyminiszter a szerdai kormányszóvívői tájékoztatón. Ismerjük az ócska adóelkerülési trükköket és technikákat - mondta Kóka János. 
Vágólapra másolva!

Konszenzus született arról, hogy nem vezetnek be új adót az Alkotánybíróság által megsemmisített elvárt adó pótlására - mondta el Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter kormányszóvivői tájékoztatón.

A miniszter közlése szerint olyan megoldást akartak, amely újabb adózókat von be a közteherviselésbe, szélesíti az adózók bázisát, egyúttal fehéríti a gazdaságot. A kollektív bűnösség gyanújának elvét viszont szigorúan kerülték, vagyis a szigorúbb adóellenőrzés csak annak jelent plusz kockázatot, amely vállalkozás árbevétele nem ért el egy bizonyos szintet.

"Ismerjük az ócska trükköket és technikákat, amelyekkel számosan elkerülik az adózást" - üzent Kóka János a nem adózó vállalkozóknak. A legtöbb vállalkozói érdekképviselet és szervezet egyetértett az alapelvvel - közölte a miniszter.

Bár nem lesz új adó, a célok azonban így is teljesülnek - tette hozzá Veres János pénzügyminiszter a sajtótájékoztatón.

Veres János felhívta arra is a figyelmet, hogy a mintegy 315 ezer társas vállalkozásból papíron 118 ezer veszteséges, 16 ezer pedig "nullás". A 321 ezer egyéni vállalkozó közül pedig 210 ezer nem fizet adót, közülük 118 ezer veszteséget termel. A tájékoztatón az is elhangzott, hogy a már korábban elhatározott APEH-ellenőrzések, amelyek a járulékfizetésekre, illetve a vagyonosodásra vonatkoznak, szintén az adózóbázis szélesítését szolgálták.

A mostani döntést pedig azután hozták meg, hogy az elmúlt 10 napban több fórumon is egyeztettek, így például a versenyképességi tanácsban, ahol sok felvetés, javaslat érkezett a témában, a miniszter tájékoztatása szerint ezeket is figyelembe vették, illetve veszik a konkrét megszövegezésnél.

Forrás: [origo]
A bevételi célok nem változtak

Mindezek alapján várhatóan azoknak a vállalkozásoknak, amelyek árbevételükhöz viszonyítva nem érnek el egy bizonyos, 2 százalékos nyereségarányt, bevalláskiegészítést kell tenniük, amelynek kockázatelemzése után az APEH megvizsgálja, hogy korrekt volt-e a kimutatás. A bevallások utólagos ellenőrzésére a hivatal a szabályok változtatása nélkül jogosult lesz - mondta el Veres János.

Az alkotmányos szövegezésről továbbra is folynak az egyeztetések, ami után az országgyűlés tavasszal elfogadhatja, és az év második felében hatályba léphet az új, szigorított ellenőrzési metódus. Az így elérhető pluszbevételről egyelőre a pénzügyi tárca vezetője nem kívánt konkrét becslést tenni, erről az országgyűlési beterjesztésben lesznek közelítő számítások.

A bevételi célok nem módosultak a konvergenciaprogramra vonatkozóan - hangzott el kérdésre válaszolva.

A nyomtatvány nem változik, a vállalkozói fórumokkal is egyeztetett formula Veres János szerint nem jelent plusz adminisztrációs terhet. A miniszter - próbával megerősített - véleménye szerint kitöltéséhez 40 perc elég egy könyvelőnek, mert csak lényegi információkra kérdeznek rá.

Veres János azt is közölte: biztos benne, hogy a hivatal a hatálybalépéskor készen áll majd pluszfeladatai ellátására, ahogyan ez egyébként a vagyonosodási vizsgálatok esetében is történt.

Változatok

Az elvárt adó pótlására két változat két változat ment be a kormány elé. Az első változat előírja, hogy a vállalkozásoknak meg kell fizetniük egy minimális adót (a korrigált bevétel 2 százalékának 10, illetve 16 százalékát), de lehetőséget biztosít a cégnek, hogy bizonyítsa: ténylegesen veszteséges, ennél kisebb az adóalapja, és ebben az esetben nem kell megfizetnie a minimális adót. (Az adóhivatal kockázatelemzéssel, számítógépes úton dönt arról, hogy vizsgálat alá veszi a vállalkozást vagy sem.)

A másik változat szerint az adózás rendjéről szóló törvény határoz meg egy jövedelem- , másképpen nyereségminimumot minden vállalkozás számára. Ez a jövedelemminimum a társaság korrigált bevételének 2 százaléka, az a vállalkozás, amelyik ennél kevesebb adóalapot vall be, szintén melléklet kitöltésére kötelezett. Az adóhatóság eljárása egyébként ugyanaz, mint az első esetben: feldolgozás, kockázatelemzés, kockázatos adózók kiválasztása ellenőrzésre.

Az adóhatóságnak 30 napja van a kiválasztásra, és 1 éve az ellenőrzés megkezdésére, amely idő alatt az adózó még önellenőrizhet.

Forrás: [origo]
Magánszemélyeket is felszólíthatnak

Az ellenőrzésnek mindkét esetben két lépcsője van: Az első lépcső az egyes adókötelezettségek ellenőrzése, amelyben kiderül, hogy az elszámolt költségek ténylegesek-e vagy sem. Ha az adózó nem tudja bizonyítani, hogy a tanácsadási számla, a bérleti díj, a reklámköltség vagy az utazás költsége a vállalkozás érdekében merült fel, akkor az APEH elrendeli a bevallás utólagos átfogó ellenőrzését.

A második lépcsőben az adóhatóság a bevallások utólagos ellenőrzésének keretében becslés bizonyítási módszerével állapítja meg az adóalapot és a fizetendő adót. Ha az derül ki, hogy a jövedelem nem nyújt fedezetet "a közreműködő személyeknek" arra, hogy életvitelükhöz szükséges kiadásaikat fedezzék, akkor az APEH a magánszemélyt is a bevallást kiegészítő nyilatkozat megtételére hívja fel. Az adóhatóság azonban természetesen ezután is ellenőrzést folytathat a magánszemélynél.