Már júniusban kamatot emelhet az EKB

Vágólapra másolva!
Emelni fogja a kamatot az Európai Központi Bank (EKB), gyorsabban, mint az várható - vélekedtek a Bloomberg hírszolgálatnak a Morgan Stanley befektetési bank közgazdászai. Az EKB eszerint júniusban már 4 százalékra emeli most 3,75 százalékon álló irányadó kamatát, és nem augusztus körül, ahogy a piac eddigi várta.
Vágólapra másolva!

A pénzintézet egyik közgazdásza szerint az adatok arra utalnak, hogy az euróövezetben a vártnál erőteljesebb a belső kereslet fellendülése, azaz "robusztus marad" a gazdasági fellendülés, így az EKB még az év vége előtt eljut irányadó kamata 4,25 százalékra emeléséhez is. A bank már most is ötéves magassági csúcson tartja irányadó kamatát hét egymás követő emelés után, és most márciusban is jelezte, hogy alkalmazkodó monetáris (kamat)politikát folytat, tekintettel az inflációra is.

Az Európai Központi Bank nemrég megjelent márciusi havi jelentése közvetve megerősítette a korábbi kamatvárakozásokat: szövegezéséből - amely szerint továbbra is "nagyon szigorúan" kell figyelni az inflációs kockázatokra - a piacon bátran következtethettek arra, hogy mindenképpen meglesz a negyed százalékpontos következő emelés. Az EKB legutóbb az irányadó rátáját negyed ponttal 3,75 százalékra emelte, de Jean-Claude Trichet bankelnök kísérő kommentárja - nem emlegette túl hangsúlyosan az EKB folytatódó "éberségét" - némi bizonytalanságot keltett afelől, hogy mennyit emel még a bank a továbbiakban.