APEH-nyugdíjpénztárak megállapodás

Vágólapra másolva!
A Magyarországon működő 20 magánnyugdíjpénztár együttműködési megállapodást kötött pénteken az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatallal (APEH) az elektronikus adatszolgáltatásra való áttéréssel kapcsolatban.
Vágólapra másolva!

A munkáltatóknak a 2007. január 1-je utáni időszakra esedékes magánpénztári bevallásokat már nem a pénztárakhoz, hanem az állami adóhatósághoz kell küldeniük, méghozzá elektronikusan, a tagdíjakat pedig a Magyar Államkincstárnál (MAK) pénztáranként megnyitott számlákra kell befizetniük.

A változás 2,5 millió pénztári tagot és mintegy 117 milliárd forintnyi tagdíjat érint. Az első bevallási és befizetési határidő február 12. volt.

A MAK a beszedett tagdíjat naponta, automatikusan utalja az arra jogosult pénztáraknak. A magánnyugdíjpénztárak számára az APEH havonta - a bevallást követő hónap utolsó napjáig, vagyis első ízben március 31-éig - szolgáltat adatokat a pénztári tagok számlájának vezetéséhez. A bevallási adatok és az adóazonosító jel mellett a társadalombiztosítási azonosítót is továbbítják.

Az APEH látja el a tagdíjfizetési kötelezettséggel kapcsolatban az ellenőrzési, az utólagos adómegállapítási és a végrehajtási feladatokat is, továbbá a pénztárak megkeresésére adategyeztetést végez, ha a bevallási és befizetési adatok között eltérés van.

Az adatok továbbítására, a pénztári megkeresésekre, az adategyeztetésre elektronikus kapcsolat működtetését írják elő a törvények az APEH és a pénztárak között. A kapcsolatot húsz partnerrel kellett kiépíteni, meg kellett állapodni a pénztárakkal az elektronikusan továbbítandó adatok szerkezetéről, a titkosításról és az adattovábbítás módjáról is.

A szervezetek közötti információcserével biztosítható, hogy az adóhatóság, a magánnyugdíjpénztárak és a PSZÁF ügyfélkapcsolati munkatársai egyaránt megfelelő tájékoztatást tudjanak adni a tagdíjak befizetésével és a bevallási kötelezettségek teljesítésével kapcsolatban hozzájuk forduló foglalkoztatóknak és pénztártagoknak.