Több verseny kell az európai távközlésben

Vágólapra másolva!
Bár az európai távközlési szektorban eddig végrehajtott piacnyitás már érezteti kedvező hatását, például a telefonálási tarifák csökkenésében, mégis, az Európai Bizottság elsősorban a szélessávú piac érdekében további liberalizációs lépéseket javasol hamarosan.
Vágólapra másolva!

A távközlési cégek hálózatainak és szolgáltatói részlegeinek szétválasztását javasolja az Európai Bizottság (EB) az uniós távközlési szektor nyári felülvizsgálatakor. Viviane Reding, az EB távközlési biztosa a Financial Timesnak azt nyilatkozta, hogy a funkcionális szétválasztás megfelelő eszköz lehet a verseny fokozására - számolt be róla a Világgazdaság.

A brüsszeli terv szerint a távközlési cégeknek hálózataik kezelésére egy külön struktúrát kellene kialakítaniuk a nemzeti szabályozó hatóságok felügyelete alatt. Az Európai Bizottság szerint így az új piaci szereplők könnyebben férhetnének hozzá a nagy szolgáltatók hálózataihoz, amit a brüsszeli testület, a gyorsan növekvő szélessávú piac szempontjából különösen fontosnak tart. A hálózatok és a szolgáltatói részlegek szétválasztásához szükség van a tagállamok és az Európai Parlament beleegyezésére is, azonban Reding reményei szerint a javaslat támogatást kap.

A nyilatkozattal nagyjából egyszerre jelent meg az Európai Bizottság legújabb éves felmérése az EU távközlési piacáról. A jelentés Reding nyilatkozatával egybehangzóan leszögezi, hogy a belső uniós piac előnyeinek (alacsonyabb árak, bővülő szolgáltatások) további kihasználásához nagyobb versenyre van szükség.

Több mint 20 millió szélessávú előfizetést adtak el 2006-ban az unióban, így a penetráció 15,7 százalékra bővült a 25 tagállamban. A legmagasabb elterjedtségi arány Hollandiában (29,8 százalék) és Dániában (29,4 százalék) mérhető, amelyek a világ legmagasabb szélessávú penetrációs arányai.

A brüsszeli jelentés egyik fő megállapítása szerint tavaly először fordult elő, hogy több mobiltelefon volt forgalomban, mint amennyi az unió lakosainak a száma. Az összesen 478,4 millió rádiótelefon a 27 tagú EU lakosságának 103 százalékát fedte le, míg 2005-ben az arány 95 százalékos volt. A mobilhasználat Luxemburgban (171 százalék), Olaszországban (134 százalék) és Litvániában (133 százalék) a legelterjedtebb.

Brüsszel a távközlési szektorban eddig megvalósított piacnyitásnak tulajdonítja, hogy a mind a vezetékes, mind a mobilhívások díjai csökkentek. Egy háromperces, vonalas telefonok közötti belföldi hívás díja a 2000-ben mért 41,8 eurócentről mostanra 25 centre csökkent, az átlagos havi mobilszámla pedig tavaly 29,01 euróra esett a 2005-ös 32,84-ról.