Túl magas a magyar adószint

Vágólapra másolva!
A kormány benyújtotta a parlamentnek azokat a törvényjavaslatokat, amelyekkel szélesíteni lehet az adóalapot és be lehet vonni az adózásba, az eddig azt elkerülőket. A tervezetről Veres János pénzügyminiszter beszélt a Pénzügykutató Zrt. adózási konferenciáján.
Vágólapra másolva!

A javaslat kitér a várt bevétel összegére, valamint más forrásokra is. Az adózói kör ma igen szűk: szja-bevallást 4,3 millióan készítenek, közülük adót 3 millióan fizetnek; a 315 ezer társas vállalkozásból 118 ezer veszteséges, 16 ezer pedig nulla forint adót fizet, a 321 ezer egyéni vállalkozó közül 210 ezer nem fizet adót - olvasható a Napi Gazdaságban.

Nemcsak kevesen fizetnek sok adót, de Magyarország szembe megy a nemzetközi, adócsökkentési trenddel, emellett magas az adószint is - vélekedett László Csaba volt pénzügyminiszter, a KPMG adópartnere. A magyar adóbevétel GDP-n belüli aránya 38,6 százalék, ami elmarad ugyan az EU-25-ök 40,9 százalékos átlagától, de felülmúlja a régiós versenytársakét.

Véleménye szerint az adórendszer majdani átalakításakor a munkaadói járulékot és a vállalkozásokat érintő kiegészítő adókat érdemes csökkenteni, miközben a helyi iparűzési adó összegét egy másik adófajtával kellene felváltani. Az adóemelési lehetőségek között pedig az áfa 22-23 százalékra való növelését, valamint az értékalapú ingatlanadó bevezetését vetette fel.

László szerint érdemes megfontolni a központi és a helyi önkormányzati adóapparátus részleges összevonását: amíg az APEH 15 ezer dolgozóval évi nyolcezermilliárd forint adót szed be, addig a helyi önkormányzatokhoz tartozó 11 ezer adóügyintéző 600 milliárdot.

Vámosi-Nagy Szabolcs, az Ernst and Young adószakértője szerint az utóbbi években nem átgondolt jogalkotás jellemezte a kormányt: 2004-ben 9, 2005-ben 12, tavaly pedig 4 alkalommal módosították az szja-törvényt, míg az adózásról szóló törvény ezalatt 4, 10, illetve 4 alkalommal módosult.