Nyerő technikák a RealFX-en

Vágólapra másolva!
Cikksorozatunk utolsó része a technikai elemzésről szól, amelynél a befektetők grafikonok alapján döntenek arról, hogy milyen irányba várják a piacot.
Vágólapra másolva!

Kétféle elemzési irányzat él egymás mellett. A fundamentalisták a gazdasági-politikai híreket figyelik, a chartisták (akik a technikai elemzésben bíznak) az árfolyamok koordináta rendszerben ábrázolt görbéjének grafikai és matematikai elemzéséből következtetnek a jövőbeni árfolyamokra. Nevük a chart szóból ered, amely tulajdonképp árfolyamdiagram. Elméletük szerint az árfolyam múltbeli mozgásából a befektetők tipikus viselkedése alapján meghatározható az árfolyamok jövőbeni mozgása. Egyik jeles képviselőjük (Charles Dow) szerint az ármozgások hosszú távú trendekben zajlanak, melyeket közép és rövid távú trendek tarkítanak. És hogy mi az a trend, azt a következő ábrával szemléltetnénk:

Forrás: [origo]

Az ábrából egy eső trendet emeltünk ki, be lehetett rajzolni rá egy trendcsatornát is. Egy befektetőnek két lehetősége kínálkozik. Vagy a trend irányának megfelelően lép, vagy kivár és a trendvonalak megszakadásánál (irányváltás) automatikusan beszáll. Ez az egyszerű chart nagyban segíthet a kereskedésben.

A következő ábrán Fibonacci Vonalak látszódnak. Fibonacci számelmélettel foglalkozott, az ő általa meghatározott szinteken az árfolyamok elmozdulásának megtörése várható, ezzel előre vetíthetik mely sávon belül mozoghat egy-egy deviza árfolyama.

Forrás: [origo]

A PTP (parabolic price/ time) már sokkal egyszerűbben értelmezhető indikátor: ha az árfolyam alatt található a pötty, akkor fölfelé várható az árfolyam, míg ha fölötte akkor lefelé.

Forrás: [origo]

Több indikátort is lehet egyszerre alkalmazni. Erre példa a következő ábra

Forrás: [origo]

Itt három indikátort használtunk. Minél több indikátor mutat azonos (vételi, vagy eladási) jelet annál bizonyosabb, hogy merre vesz irányt az adott devizapár árfolyama. Nézzük az ábrán szereplő indikátorokat fölülről lefelé: Bollinger szalag: ha összeszűkül "trendváltás" várható. RSI: ha eléri az alsó vonalat a görbe, vételi jelzés, a fölső vonalat eladási. Átlagok: többfajta, a metszések vételi, illetve eladási jelek.

Ez természetesen csak egy kis ízelítő volt a technikai elemzések széles tárházából, hiszen jó pár könyv jelent már meg amely csak ezzel a témával foglalkozik.

A játékosok, befektetők mentalitásától függ, hogy melyik elemzési módot részesítik előnyben. Általában a sikeres kereskedők úgy keresnek pénzt, hogy a hírek értelmezését a chartok által jelzett ajánlásokkal együtt alkalmazzák.

Megkönnyíti a döntéshozatalt, hogy a RealFx oldalán egy helyen elérhető minkét elemzési mód. A valósidejű, magyarnyelvű hírszolgáltatás mellett a grafikonrajzoló segítségével számos technikai elemzésből lehet választani, melyek megmutatják a várható legvalószínűbb árfolyamát a vizsgát devizapároknak.

Most szerzett tudását pedig tesztelheti az április 2-től induló devizajátékon!