Nyárra mindenhol lesz csupasz ADSL

Vágólapra másolva!
Május és augusztus között Magyarország egész területén elérhető lesz a telefon-előfizetés nélküli internet. Az NHH jelentése szerint 2007 februárjában is folytatódott a szélessávú internet-hozzáférések számának növekedése.
Vágólapra másolva!

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 2006 januárjában versenyfelügyeleti eljárást indított mind az öt magyarországi volt koncessziós vezetékestelefon-szolgáltatást nyújtó vállalkozás (Magyar Telekom, Invitel, Hungarotel, Emitel, Monortel) ellen annak vizsgálatára, hogy megsértik-e a versenytörvény rendelkezéseit azzal, hogy ADSL-alapú széles sávú internetszolgáltatást csak vezetékestelefon-hozzáférési szolgáltatás igénybevétele esetén nyújtanak.

Az eljárás során mind az öt vállalkozás vállalta, hogy viszonylag rövid határidővel - felkészültségtől függően 2007 májusa és augusztusa között - bevezeti a vezetékes telefonszolgáltatás nélküli ("csupasz") ADSL-szolgáltatást, ezáltal az az ország egész területén elérhetővé válik.

A GVH kötelezettségként előírta az öt cégnek a vállalást, és ezzel egy időben megszüntette ellenük az eljárást. A fogyasztók a szolgáltatók által vállalt időponttól dönthetnek arról, hogy a vezetékes telefonnal együtt igénybe vett ADSL-szolgáltatás helyett - az ezek együttes díjánál olcsóbb, de a "kapcsolt ADSL" terméknél az indokolt mértékben magasabb díjú - "csupasz" ADSL-szolgáltatást veszik-e igénybe. A váltás lehetősége a hűségkedvezménnyel kínált ADSL-szolgáltatások igénybevevőit bizonyos esetekben csak az elkötelezettségi idő letelte után illeti meg.

A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) legfrissebb jelentése szerint februárban tovább nőtt a szélessávú internetelőfizetések száma. A januári adathoz képest a vonalak száma 2,21 százalékkal 646 ezerre, a négy legnagyobb kábelmodemes szolgáltató ügyfeleinek a száma pedig 3,44 százalékkal, közel 318 ezerre nőtt. A szélessávú hozzáférések száma így február végén 964 ezer volt (januárban 939 ezer).

A szélessávú hozzáférések számának növekedése mellett februárban folytatódott a bekapcsolt vezetékestelefon-vonalak számának csökkenése is. A vonalak száma több mint 4 ezerrel 3,337 millióra csökkent. Így február végén a 100 főre jutó vonalszám a januári 33,20 után 33,16 volt. A háztartások vezetékestelefon-ellátottságának aránya pedig 66,12 százalékról 66,09 százalékra csökkent.

MTI/[origo]