Törölnek 150-160 járatot Ferihegyen

Vágólapra másolva!
Százötven-százhatvan járatát törölte a Budapest Airport a délután három órakor kezdődött földi kiszolgálók kétnapos sztrájkja miatt. Jelenleg csak a Malév és a SkyEurope gépei repülnek zavartalanul. A Lufthansa két gépének utasai máris a földön rekedtek - mondta Szollár Domokos a Budapest Airport Zrt. szóvivője.
Vágólapra másolva!

Utasok ezrei rekedhetnek a budapesti ferihegyi repülőtéren, miután törölték azt a 150-160 járatot, amelyet a Celebi Kht. Dolgozói szolgálnak ki. Ez a teljes légiforgalomnak körülbelül a harmada. A Budapest Airport Zrt. arra kéri az utasokat, hogy mielőtt útnak indulnak tájékozódjanak a cég internetes honlapján.

Biztos, hogy nem szállnak fel a következő légitársaságok gépei: Alitalia, a British Airways, a Delta Air Lines, a Luxair, a Swiss, a Travel Service, a Lufthansa, a Turkish Airlines, a Wizzair, a Germanwings, az easyJet, a Norwegian Air, a Smart Wings és a Sterling járatait. Ezeknek a cégeknek a képviselői a repülőtéren adnak felvilágosítást az indulásra váró utasoknak.

A fenti társaságok elindult járatai biztos, hogy még leszállnak Ferihegyen, de tovább utazni nem lehet. Így az átszállással utazók a fővárosi repülőtéren rekednek. Így várhatóan a British Airways fél hatkor érkező londoni járatainak utasai a repülőtér vendégszeretetére szorulnak.

Csorba Attila, az LDFSZ szakszervezet elnöke az [origo]- nak elmondta, hogy sajnálják a járat törléseket, de csak tíz plusz öt százalékos béremelést szeretnének elérni a jelenlegi munkarend megtartásához, de a menedzsment a délelőtti egyeztetésen egyáltalán nem engedett a négy plusz három százalékos javaslatából.

A szakszervezet elnöke szerint sajnálatos, hogy ismét az utasoknak kell elszenvedni a sztrájkból adódó kellemetlenségeket, de az álláspontok egyáltalán nem közeledtek a mai tárgyaláson. Jelenleg a repülőgép vontatók kapnak úgymond kiemelt fizetést nettó százhúszezer forintot. A többi alkalmazott ennél lényegesen kevesebbet visz haza, ezért is ragaszkodunk a tíz százalékos alapbér emeléshez - fogalmazott az elnök..

A két napos sztrájk lényegesen befolyásolhatja a húsvéti forgalmat, hiszen többek között a Lufthanasa és British Airways járatait is érinti a munkabeszüntetés, így jelentős késésekre lehet számítani. A Malév és a SkyEurope járatait viszont nem érinti, mivel a két légitársaságnak saját földi kiszolgálói vannak.

A tulajdonosváltás előtt álló Budapest Airport vezetése négy érdekképviselettel már korábban megegyezett abban, hogy elhalasztják a bértárgyalásokat. A megállapodás értelmében az újabb bérvitát június 1-jén kezdik meg.

A német Hochtief vállalat a tervek szerint néhány héten belül befejezi a Budapest Airport átvételét a jelenlegi brit tulajdonostól. A földi kiszolgálók szakszervezetének elnöke szerint azért nem tudnak addig várnak, mert semmilyen remény nincs a megállapodásra.

A Budapest Airport mindent megtesz azért, hogy a sztrájk ideje alatt is biztosítsa az elégséges szolgáltatásokat és a lehető legkevesebb kényelmetlenség érje az utasokat.