MNB: csökkent a pénzügyi kockázat

Vágólapra másolva!
A pénzügyi stabilitást veszélyeztető kockázatok, az egyensúlyi helyzet várható javulásának köszönhetően összességében csökkentek - állapította meg a monetáris tanács (MT).
Vágólapra másolva!

A pénzügyi intézményrendszernek ugyan a következő években új kockázatokkal kell szembenéznie, a külső környezetben és belső működésben megjelenő kockázatok mértéke, illetve bekövetkezésük valószínűsége egyelőre mérsékelt - írja a Napi Gazdaság.

A pénzügyi rendszer ellenálló képessége mindeközben továbbra is erős - értékelt a testület. A jegybank munkatársai által készített stabilitási jelentés külön foglalkozik az inflációs kockázatokkal. Eszerint az MNB által felvázolt makrogazdasági alappálya, a versenyszektorbeli bérek lassuló növekedését vetítené előre. Ugyanakkor az elmúlt év második felében a lazuló munkapiaci feltételek ellenére is gyorsult a bérinfláció. A bérek gyorsuló növekedését többek között a szabályozások változása miatt előrehozott prémiumkifizetések, valamint a színlelt szerződések "kifehéredése" is magyarázhatja. A rendszeres kifizetések gyors, a tavalyi utolsó negyedévben 10 százalék fölé emelkedő, éves növekedése azonban az inflációs várakozások emelkedésére is utalhat - vélték a szakértők.

A monetáris tanács tegnapi ülésén jegybankalelnöki, általános hatáskörű alelnöki és MT-tagsági funkcióinak megtartásával lemondott a tanács elnökhelyettesi tisztségéről Auth Henrik, a posztra Karvalits Ferenc került.