A feltörekvők fedezik a fejlettek deficitjét

Vágólapra másolva!
Ma már a feltörekvő gazdaságok fedezik a fejlett ipari térség példátlan méreteket öltő folyómérleg-hiányainak jelentős részét, ami a feltörekvők szuverén adósminőségének az utóbbi évtizedben végbement rendkívüli javulását is jelzi, áll a Moody's Investors Service elemzésében.
Vágólapra másolva!

A nemzetközi hitelminősítő szerint a globális folyómérleg-hiányokat hagyományosan a világgazdaság egyik fő kockázati forrásának szokás tekinteni.

Jóllehet e folyó deficitek az elmúlt években csak tovább mélyültek, ellentmondásosnak tűnő módon a folyamat ezúttal stabilabbá tette a globális szuverén adóskockázati összképet. Ugyanis a hiányoknak ma már a felét finanszírozó feltörekvő piaci térség nettó tőkeimportőrből tőkeexportőrré válása javította ennek az országcsoportnak a hitelképességi megítélését, miközben a fő felvevő Egyesült Államok adóskockázati profilja nem romlott érdemben - áll a Moody's elemzésében.

A hitelminősítő adatai szerint az amerikai folyómérleg-deficit 1999 óta folyamatosan növekszik, és tavaly példátlan szintre, 850 milliárd dollár fölé duzzadt. Ezt az összeget azonban összefüggéseibe kell helyezni: az amerikai gazdaság saját éves GDP-értéke 6 százalékának megfelelő külső megtakarítást von be finanszírozásként, miközben az Egyesült Államok adja a világ összesített GDP-értékének több mint 25 százalékát.

Míg a tavalyi 850 milliárd dolláros amerikai hiány 1400 milliárd dollárt közelítő összesített globális deficithez aránylott; a globális folyómérleg-hiány 2002-ben még nem sokkal haladta meg a 600 milliárd dollárt, ezen belül azonban az amerikai deficit akkor csaknem 500 milliárd dollárt tett ki. A globális folyó hiány több mint 80 százalékát magasra sorolt, "Aaa", illetve "Aa" szuverén adóskockázati osztályzattal ellátott gazdaságok halmozzák fel.

A jelentés ugyanakkor "új és elgondolkodtató" fejleménynek nevezi, hogy a világ folyómérleg-hiányának mintegy a felét most már a feltörekvő piaci gazdaságok finanszírozzák. A hitelminősítő szerint 1988-ban a teljes amerikai deficitet Németország és Japán pótolta, és 1999-ig az OECD-országok folyó hiányainak zömét más OECD-országok többletei fedezték. Azóta azonban a fejlett ipari államok alkotta OECD-térség folyó deficitjeit mind nagyobb mértékben finanszírozzák a feltörekvők.

A hitelminősítő szerint ugyanakkor a rendkívüli folyómérleg-hiányok azért nem gyakorolnak nyomást az amerikai állam hitelképességi profiljára, mert az amerikai gazdaság - csakúgy, mint például az euróövezet - a gazdasági és pénzügyi érettség olyan fokára jutott, ahol a fizetési egyensúly állapota nem a kormány rövid távú pénzügyi kockázatainak, hanem jóval inkább a helyi gazdaság hosszú távú vitalitásának hasznos jelzője.

Ezekben a gazdaságokban a kormány semmilyen sarkalatos szerepet nem játszik a magánszféra külső tranzakcióiban, a jegybankoktól nem várják el, hogy végső segítségként devizaellátást nyújtsanak, és az is nagyon valószínűtlen, hogy a kormányok saját pénzügyi mérlegük rovására segítenének ki fedezetlen magánvállalatokat - áll az elemzésben.

A Moody's szerint ebben az értelemben a fejlett országok fizetési egyensúlyi helyzete elsősorban a gazdasági magánjátékosok által a világgazdaság többi részével lebonyolított tranzakciók összességét tükrözi.