Kötelező lehet az energiatakarékos izzó

Vágólapra másolva!
Az EU 2008-2009-re általánossá tenné az energiatakarékos világítótestek használatát. Szakértők szerint ezt nem tiltással, hanem jobb szabályozással és felvilágosító kampányokkal lehetne elérni. Az energiatakarékos égők elterjedését leginkább drágaságuk akadályozza, de figyelembe kellene venni azt is, hogy negyedére csökkenhet az az évi 40 milliárd forint, amit világításra költünk Masgyarországon.
Vágólapra másolva!

Az utóbbi időben Európa egyre komolyabban foglalkozik a klímaváltozás kérdésével. A megújuló, zöld energiaforrások előtérbe kerülése és támogatása mellett a közelmúltban gyakorlati célként fogalmazták meg az EU vezetői, hogy a kis fogyasztású izzók használatának általánossá kell válnia a háztartásokban éppúgy, mint a közintézményekben. A nagy gyártók egyébként már több százmillió eurót költenek az energiatakarékos világítótestek fejlesztési programjaira.

Mi lenne, ha?

A nagyságrend érzékeltetésének érdekében elmondható, hogy Magyarország éves villamosenergia-felhasználása jelenleg 43 terawattóra, ebből a 2005. évi állapot szerint 11,1 terawattóra a lakosság villamosenergia-felhasználása - tájékoztatta az [origo]-t a gazdasági tárca kommunikációs főosztálya. A lakossági villamosenergia-felhasználásnak 8-10 százaléka a világítási célú háztartási villamosenergia-felhasználás.

Egy átlagosnak tekinthető lakás világításához 1300-1500 wattra van szükség, amihez elég 15 darab 100 wattos izzó. Amennyiben a 100 wattos izzók helyett energiatakarékos izzókat alkalmazunk, akkor ennek az izzómennyiségnek a lecserélése 25-30 ezer forint beruházást jelent lakásonként. (Jelenleg egy energiatakarékos égő tízszer annyiba is kerülhet, mint egy hagyományos.) Ezzel a költséggel számolva, 4 millió lakást (mint szélső becslést) figyelembe véve, országos szinten a teljes költség 100-120 milliárd forint lehetne.

A lakosság világításra elhasznált villamosenergia költsége hozzávetőleg 40 milliárd forintra becsülhető évente, és ez a költség energiatakarékos izzók beépítésével mintegy negyedére, 10 milliárd forint körüli értékre csökkenthető (vagyis a beruházást úgy lehet tekinteni, hogy 3-4 éven belül feltétlenül megtérül).

Egy európai bizottsági ajánlás motiváló erejét ennek ellenére is rendkívül nehéz megbecsülni. A Gazdasági és Közlekedési Minisztériumnak jelenleg nincs sem szankcionális, sem megfelelő támogatási eszköze ahhoz, hogy a lakosságot egy ilyen jellegű döntés felé motiválja. Komolyabb kampányok vagy egyéb nagy költségigényű tájékoztatás nyomán a tárca becslése szerint a lakosság néhány 10 százaléka hajtana végre egy ilyen beruházást. Sokakat visszariaszthatna ugyanis, hogy nem csak sokszoros árú izzókat kellene alkalmazni, hanem a megfelelő külsejű lámpatestek is drágák.

Ugyanakkor világításkorszerűsítésére a Környezet és Energia Operatív Program keretében jelentős támogatási keretek állnak majd rendelkezésre, így ezen a területen valószínű, hogy jelentősebb előrelépés történhet - válaszolták a GKM-nél.

Idő kell a gyökeres változáshoz

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A váltáshoz azonban a gondolkodásmódban is változásra van szükség. Számítani kell ugyanis társadalmi ellenállásra is, mert a fogyasztói igények a hagyományos izzók mellett állnak, az energiatakarékos világítótestek ugyanis ma még a hagyományos körték többszörösébe kerülnek - mondta az [origo] érdeklődésére Király Zsuzsanna, az Energia Klub munkatársa. A gyors eredményhez Király Zsuzsanna szerint éppúgy ki kéne vonni a forgalomból az Edison-féle izzókat, ahogyan az korábban például a kétütemű autókkal is történt. A szakértő mindazonáltal szkeptikus azzal kapcsolatban, hogy teljesen kivonhatók-e a kisebb hatékonyságú villanykörték.

A szervezet szerint, mivel a világítási költség egy átlagos háztartás kiadásainak csak kis részét képezi, először inkább azokon a területeken kellene lépni, ahol igazán sokat pazarolunk, mint például a fűtés. A tiltás persze nem feltétlenül vezet a kívánt eredményhez, fontos lenne viszont a tájékoztatás javítása is. Persze a lakosság környezetvédelmi szemléletén is szükséges volna javítani - mondta az Energia Klub munkatársa, aki szerint a gyökeres változáshoz idő kell.

Ezenkívül nem árt tudni, hogy az új körtéknek vannak bizonyos felhasználási korlátai, például a legtöbb helyen a régi lámpatesteket is le kellene cserélni. Valahol pedig nem is éri meg leváltani, hiszen például a fürdőszobában a gyakori kapcsolgatás miatt rövidülhet az égő élettartama, ahol pedig csak rövid ideig világítunk, mint például a kamra vagy a WC, nem térül meg a beruházás. További probléma, hogy a fénycsövek veszélyes hulladéknak minősülnek, amelyeknek a visszagyűjtését is komolyabban meg kellene szervezni. Összességben az Energia Klub természetesen támogatja az energiatakarékos világítás elterjesztését, de erre nem a tiltást tartják a legjobb módszernek.