Egymillióra bírságolták a katasztrófavédelmet

Vágólapra másolva!
Megsemmisítette a csaknem1500 tűzoltó sisakra kiírt tendert a Közbeszerzési Döntőbizottság, és egymillió forintra bírságolta az ajánlatkérő Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságot - a határozat a Közbeszerzési Értesítőben jelent meg.
Vágólapra másolva!

Idén januárban hirdetmény közzététele nélküli, tárgyalásos közbeszerzési eljárást kezdeményezett az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság 1455 darab MSA Gallet gyártmányú tűzoltó sisak vásárlására. Az eljárásról értesítették a Közbeszerzési Döntőbizottság elnökét, aki miután megvizsgálta, jogszerűtlennek taláta a választott eljárást.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság azzal indokolta a nem nyilvános eljárást, hogy a sisaknak kompatibilisnek kell lennie a rájuk kapcsolható légzőkészülékkel, fejlámpával és kommunikációs eszközzel. A sisakok beszerzési értéke csaknem 80 millió forint.

A döntőbizottság indoklásként előbb a törvényi előírást idézte, amely szerint akkor indítható hirdetmény közzététele nélküli tárgyalásos eljárás, ha műszaki-technikai sajátosságok, művészeti szempontok, vagy kizárólagos jogok miatt csak egy cég képes a feltételeket teljesíteni.

Ezt követően megállapították, hogy a kizárólagosság a teljes mennyiségre nem áll fenn, ezért jogszerűtlen volt a választott eljárási mód.