Gazdátlan egymillió köbméter szennyvíz

Vágólapra másolva!
Komoly bírságra számíthatnak, akik illegálisan vezetik el a csapadékot telkükről. Az érdi vízközmű-szolgáltató ellenőrzést is indít, hogy kiszűrje azokat a fogyasztókat, akik a telkükre hulló csapadékot illegális módon, a szennyvízcsatornába vezetve tüntetik el. Az önkormányzattal karöltve indított ellenőrzés más szabálytalanságokra is igyekszik fényt deríteni.
Vágólapra másolva!

Nagyszabású ellenőrző akciót indít az Érd és Térsége Víziközmű Kft. (ÉTV) a városban, a víziközmű-használat szabályszerűségét vizsgálva - tudta meg az [origo]. A revizorok a házak teljes csatornarendszerét szemrevételezik majd, de elsősorban arra lesznek kíváncsiak, a lakók nem folyatják-e a csapadékvizet a szennyvízcsatornába.

Az efféle bekötésből ugyanis többféle kár származik, ezért nem megengedett. Egyrészt a pluszköltségeket a csapadékot legálisan elvezető fogyasztóra hárítják, hiszen a többlet előbb-utóbb megjelenik a helyi víziközmű-szolgáltató díjaiban. Másrészt környezeti ártalmat is okoz: megemeli a tisztítótelep vízszintjét és rontja a tisztítás hatásfokát.

Az érdi telep fogadó medencéi - annak ellenére, hogy a telep napi kapacitását tavaly 5000-ről 8000 köbméterre emelték - többször kiöntöttek, mivel a nagyobb esőzések után óriási mennyiségű víz érkezett a hálózaton - mondta érdeklődésünkre Lanku Ildikó, az ÉTV ügyvezető igazgatója.

A május 2-ától várható ellenőrzést a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Felügyelőség írta elő, de az ÉTV nem egyszerű végrehajtó, hanem érdekelt is a szabályszegések felkutatásában. Tavaly a cég által kiszámlázott és valójában elvezetett szennyvíz mennyisége között majdnem egymillió köbméter volt a különbség.

Noha részben a csővezeték hibáiból adódó beszivárgás is felelős lehet a többletért, a nagy részét mégis vélhetően a lakosok illegális rákötései okozzák. Az esővíz elvezetésére szolgáló árkok ugyanis sok helyen nem eléggé kiépítettek, máshol pedig éppen a tulajdonosok töltötték fel azokat - jegyezte meg Lanku Ildikó. A kiépítés egyébként az önkormányzat feladata.

Az ÉTV arra számít, hogy az ellenőrzésekkel az említett egymillió köbméteres szennyvíztöbblet legalább a felével csökkenni fog. Csak azért nem nagyobb mértékben, mert előfordulhat, hogy néhol a közterületi csapadékvíz elvezető csatornák is a szennyvízrendszerre csatlakoznak - tolmácsolta a szakemberek gyanúját Lanku Ildikó.

A szakemberek annak is utánanéznek, hogy az ingatlan-tulajdonosok nem használják-e illegálisan a szennyvízcsatornát vagy az ivóvízhálózatot, valamint, hogy a valós kategóriában (lakosság, illetve gazdálkodó szervezet) szerepelnek-e. Vizsgálni fogják továbbá a mérőórákat, plombákat, az emésztőn keresztüli elvezetést, a zárt szennyvíztározók rendeltetésszerű használatát és a saját kutakat. A törvény szerint a fogyasztók kötelesek beengedni a cég munkatársait.

A szabálytalanságok általában szemrevételezéssel, színezett víz használatával megállapíthatóak, de végső esetben a csövekbe bevezetett kamerát is használhatnak az ellenőrök. Létezik egy füstölős módszer is, de ennek alkalmazását a cég igyekszik elkerülni. A rendellenes bütykölésen kapott fogyasztók tetemes bírságra számíthatnak.

Az ÉTV már hozzáfogott az érintett lakosság tájékoztatásához, az elmúlt napokban 6000 levelet postáztak ki az érdi kertes háztulajdonosoknak. Kérdésünkre, hogy a korai bejelentés nem csökkenti-e a kontroll hatékonyságát, Lanku Ildikó azt felelte, hogy az esetleges átalakításoknak mindig maradnak nyomai, és később terveznek szúrópróbaszerű újabb ellenőrzéseket is.

Hangsúlyozta, hogy a cég célja nem a büntetés, ezért is hirdetett meg egy háromhetes moratóriumot. Az érdieknek lehetőségük van április 27-ig bejelenteni a szabálytalanságokat, ebben az esetben - a csapadékvíz-rákötés kivételével - csak a szolgáltatási díjat kell megtéríteniük, bírságot nem vetnek ki rájuk.

A szakmai befektetők tavalyi bevonása óta az ÉTV egyik kisebbségi tulajdonosa a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. Az [origo] megkeresésére az FCSM kommunikációs vezetője, Bátori Marianna elmondta, az érdi eset távolról sem egyedi, tudomása szerint az egész országban jelen van ez a probléma.

A szintén a vállalat résztulajdonában álló, Budaörsön szolgáltató Törsvíz Kft., például két éve tartott ellenőrzést, az FCSM pedig Budapest külső területein, így a XV., XVI., XVII., XVIII. és XXIII. kerületben tervez hasonlót.

Korszerűsíti és bővíti csatornarendszerét a főváros

A Budapest teljes körű csatornázottságát célzó több 10 milliárd forintos program 2010-re várt megvalósulásának eredménye "egy civilizációs ugrás lesz" - jelentette ki Demszky Gábor pénteki tájékoztatóján, amelyet a főváros eddigi legnagyobb csatornafelújításának megtekintésével kötöttek össze a kőbányai Bihari úton (lásd keretes írásunkat).

A főpolgármester, utalva arra, hogy jórészt uniós forrásból épül meg a csepeli és a dél-budai szennyvíztisztító, megjegyezte: a feladatok egy részét a csatornázási művek saját beruházásaként végzik. Hangsúlyozta, azért nagy a lemaradás, mert a terület "mostohagyerek volt a szocializmusban". Az elmaradást jelzi, hogy jelenleg 50 százalék körüli a szennyvíztisztítás mértéke Budapesten - tette hozzá.

A csatornázási művek tavaly 4,9 milliárd forintot költött, idén pedig négymilliárd forintot költ csatornarekonstrukciókra - közölte Kovácsvölgyi József főmérnök az MTI-vel.

Galambos Péter