Új atomerőművet kellene építeni

Vágólapra másolva!
Magyarországnak szüksége lesz egy új atomerőműre, mely építésének előkészületeit sürgősen meg kellene kezdeni - mondta Hamvas István, a Paksi Atomerőmű Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese szerdán, Pécsett.
Vágólapra másolva!

Hamvas István ezt egy, az atomenergia jelenével és jövőjével foglalkozó tudományos konferenciát megelőzően újságíróknak azzal indokolta, hogy atomenergetika nélkül az ország villamosenergia-ellátása nem megoldható.

Hozzátette, egy új atomerőmű felépítése sok időt igényel. Ha az előkészületek, a jelenlegi jogszabályokat betartva, a technikai lehetőségeket figyelembe véve most elkezdődnének, üzembe helyezése 2020 előtt akkor sem lehetséges.

Hamvas István úgy vélte: az előkészületek megkezdése sürgős lenne, hogy Magyarországnak időben, a paksi erőmű meghosszabbított üzemidejének vége előtt megfelelő villamosenergia-kapacitása legyen, s közben teljesítse a kiotói egyezményben és az Európai Unió tagjaként a szén-dioxid kibocsátás csökkentésével kapcsolatos vállalásait.

A műszaki vezérigazgató-helyettes a Paksi Atomerőmű üzemidejének 20-25 évvel történő és mintegy 172 milliárd forint összköltségű meghosszabbításával kapcsolatban arról tájékoztatott, hogy a program előkészítése folyamatos, a vállalat tavaly megkapta a környezetvédelmi engedélyt, jelenleg elemző munkákat végez.

Hozzáfűzte: jövőre, az üzemidő lejárta előtt négy évvel, a nukleáris hatóságnak benyújtják a programot, melyben bemutatják az üzemidő meghosszabbítását igazoló biztonsági elemzéseket.

Utalt rá, ezt négy éven át tartó hatósági ellenőrzés követi, amely kiterjed az erőmű működésére, üzemeltetésének minőségére. Hiszen az egyes blokkra vonatkozó végleges engedélykérelem 2011-ben esedékes beadása előtt garanciára van szükség, hogy a berendezések a hosszabbított üzemidőben is biztonságosan fognak működni.

A szakember a blokkok 8 százalékos teljesítménynöveléséről annyit közölt, hogy az ehhez szükséges munkákat a 4-es blokkon már tavaly elvégezték, idén és jövőre az 1-es blokk van soron, 2009-ben pedig a 2-es és a 3-as. Így a blokkok összteljesítménye mintegy 2000 megawatt lesz.