Földgáz-megállapodást kötött Iránnal az OMV

Vágólapra másolva!
Szándéklevelet írt alá egy átfogó földgázügyletről a osztrák OMV és az iráni National Iranian Oil Company (NIOC) - közölték az osztrák cégnél szombaton. Az iráni rádió értesülése szerint 18 milliárd dolláros szerződésről van szó.
Vágólapra másolva!

A megállapodás értelmében az OMV bekapcsolódik az iráni földgázkitermelésbe, közreműködik cseppfolyós földgáz előállításában, illetve cseppfolyós földgázt fog importálni Iránból.

A megállapodásról annyit közöltek, hogy az OMV a South Pars gázmező egyik kitermelési szakaszában lesz részes. A South Pars gázmező - együtt a Katarba átnyúló North Field gázmezővel - a világ legnagyobb ismert gázlelőhelye, készlete összesen mintegy 221 milliárd hordó olajegyenérték, és ebből 85 milliárd hordónyi Iránban fekszik.

Az OMV már 2001 óta részt vesz Iránban egy szárazföldi nyersolaj-kitermelési programban, egy nemzetközi konzorcium üzemvezetőjeként.

Iráné a világ második legnagyobb földgázkincse Oroszország után, termelése azonban politikai okokból, gazdasági szankciók, valamint kivitelezési késlekedések miatt elmarad a lehetséges mértéktől és szakértők nem is tartják túl valószínűnek, hogy egy évtizeden belül jelentősebb exportőrré fejlődhetne fel.

Irán hatalmas olaj és gázkészletei nagy vonzerőt fejtenek ki a külföldi energiaipari vállalatokra még a meglehetősen magas politikai kockázat mellett is.

Az Egyesült Államok ugyanakkor arra ösztökéli szövetségeseit, hogy ne hajtsanak végre fejlesztési beruházásokat Iránban és ezzel kényszerítsék nukleáris fejlesztési programjának feladására.

Washington szerint a program atomfegyverek gyártására irányul, Irán pedig azt állítja, hogy áramtermelési célokat szolgál.