Barclays: 45 milliárd fontos ajánlat az ABN-re

Vágólapra másolva!
Óriási, 45 milliárd fontos ajánlatot tett a londoni Barclays bank a holland ABN Amróra. Ez az összeg közelíti a magyar államadósságot, de lehet, hogy még rá is ígérnek, ugyanis az amszterdami pénzintézet egy szintén brit konzorcium rivális ajánlatáról is tárgyal.
Vágólapra másolva!

A brit Barclays banknál döntés született arról, hogy egyesülnek a holland ABN Amro bankkal. A 45 milliárd fontos (66 milliárd eurós, 90 milliárd dolláros) ügylet eredményeképpen a világ egyik legnagyobb pénzintézete jön létre, amelynek összesített értéke 94 milliárd font körül lesz, és a központja Hollandiában lesz. A cégek közlései alapján az egyesülés nyomán mintegy 12 800 állást szüntetnek meg, míg további 10 800 munkahelyet alacsonyabb munkaerőköltségű helyre telepítenek.

Az ABN-nél arról döntöttek, hogy tárgyalnak egy másik, rivális ajánlatról is, amelyet a Royal Bank of Scotland (RBS) vezette konzorcium tett. Egyes elemzők úgy vélik, hogy az RBS magasabb árat fog ajánlani a holland bankért, kikövezve az utat egy licitháború előtt. A Barclays péntekig folytatott exkluzív tárgyalásokat az ABN Amróval, a holland banknál pedig azt mondták, hétfőn kezdenék el a megbeszéléseket az RBS-szel. A Royal Bank partnerei között a konzorciumban megtalálható a spanyol de Santander bankcsoport is, amelyik egyben a brit Abbey bank és a belga Fortis bank tulajdonosa is.

A Barclays vezérigazgatója, John Valery - aki az egyesített üzletet vezetheti majd - szerint az ügylet különleges lehetőséget jelent. "Az egyesülés jelentősen javítja a termékfejlesztési képességeket és a disztribúciót." Az új vállalat 47 millió ügyfelet fog kiszolgálni, köztük 27 millió hitelkártya-tulajdonost, mintegy 217 ezer dolgozójával. A szándékozott alku után, amelyet még a két cég részvényeseinek és a felügyeletnek is jóvá kell hagyniuk, a Barclays részvényesei 52 százalékkal részesednek majd a megizmosodott Barclays-csoportból, míg az ABN Amro befektetői a maradékot fogják tulajdonolni. A Barclays tevékenységét ezek után továbbra is Nagy-Britanniában szabályozzák majd, ahogyan az adót is oda fizetik majd az alku részeként.

Egy elemző szerint azonban távolról sem volt természetes, hogy a Barclays ajánlata sikeres lesz. A BBC által megszólaltatott szakértő szerint a Barclays kijátszotta a lapjait, így ezek után az RBS konzorcium magasabb árat tud ajánlani, mert az ő javaslatuk nagyobb költségmegtakarítást garantálna. Az elemző szerint végül az RBS konzorcium lesz a favorit.

A Barclays ajánlatától függetlenül az ABN Amro bejelentette, hogy észak-amerikai üzletágától is megválik; a Bank of America 21 milliárd dollárt kínált érte.