Nem csökkent tovább az olaj ára

Vágólapra másolva!
Péntek reggel a kőolaj már nem lett olcsóbb a szabadpiacon, miután az utóbbi napokban sokat vesztett azokra az előrejelzésekre, hogy az amerikai olajfinomítók termelése rövidesen föllendül, a korábbi leállások és karbantartások után.
Vágólapra másolva!

A nyári amerikai autóvezetési szezon előtt jelenleg a benzin vezérli a kőolaj árát, miközben a nyersolajkínálat világszerte bőséges. A szokásossal ellentétben, a jobb minőségű amerikai referenciafajta hónapok óta olcsóbb a Brentnél, éppen mert az amerikai stratégiai kőolajtartalék felduzzadt. Ám az amerikai stratégiai benzintartalék már tizenkettedik hónapja apadt a múlt héten, a szerdán megjelent adatok tanúsága szerint.

A nyugati féltekén irányadó amerikai könnyűolajfajta, a West Texas Intermediate a legközelebbi, júniusi határidőre péntek reggel hordónként (159 liter) 63,26 dollár (181,55 forint/dollár) volt a New York-i árutőzsde (NYMEX) CME Globexen folytatódó elektronikus jegyzésében, 7 centtel drágább a csütörtöki New York-i zárónál. Csütörtökön 63,19 dolláron zárt a NYMEX-en, 49 centtel olcsóbban, mint szerdán. Hétfő óta tartott a jelentős olcsóbbodás.