Olcsóbban jönnek majd a dél-koreai áruk

Vágólapra másolva!
A Dél-Korea és az Európai Unió közötti tárgyalások a szabad kereskedelmi megállapodásról gyorsan haladnak. Ezt bizonyítja, hogy a két fél egyetértésre jutott az egymás áruit kölcsönösen sújtó vámok 95 százalékának megszüntetéséről - jelentették be szerdán Szöulban.
Vágólapra másolva!

Tíz éven belül minden iparcikk esetében el kell törölni a még létező importvámokat. A vámok felszámolása alól több mezőgazdasági cikk kimaradna, de a tárgyalásokról nem szivárgott ki, melyek lennének ezek.

Szó van a tárgyalásokon egyes dél-koreai cikkek elleni uniós korlátozásokról, elsősorban azokról, melyeket az EU hamisítványoknak minősít. Hétfőn kezdődött el az Európai Unió és Dél-Korea között létrehozandó szabad kereskedelmi megállapodásról szóló tárgyalások első fordulója. Jövőre várható a megállapodás aláírása.

Az EU és az ázsiai ország közötti kereskedelem értéke tavaly megközelítette a 80 milliárd dolláros értéket, Dél-Koreában az EU a legnagyobb beruházó, koreai források szerint a múlt évben csaknem 5 milliárd dollárt fektetett be Dél-Koreában.

Az ázsiai állam elsősorban uniós exportjának felfutását reméli a megállapodástól a koreai árukat sújtó átlagban 4,2 százalékos vámteher megszüntetésével. A koreai kivitelben a gépkocsik, az elektronikai cikkek, a félvezetők, illetve a textilipari termékek fontosak. Korea azt is reméli, hogy az EU termékei a piacán versenyt támasztanak egy sor japán terméknek, mérséklik Japánnal szembeni kereskedelmi deficitjét.