Rekordot dönthet az áram ára, ha jön a kánikula

Vágólapra másolva!
Rekordáramárak alakulhatnak ki 2007-ben, amennyiben az időjárási előrejelzések valóra válnak - idézi a londoni ICF International tanácsadó cég prognózisát a Bloomberg. Idén különlegesen meleg és száraz nyarat ígérnek az időjósok.
Vágólapra másolva!

A feljegyzések 106 éve alatt a legmelegebb és legszárazabb áprilist élte meg Észak-Nyugat-Európa. A brit időjárási szakszolgálat 70 százalékos valószínűséggel azt állapította meg, hogy a kontinens nyugati felén az átlaghőmérséklet meghaladja az 1971-2000 közötti időszak átlagos szintjét - írja a Világgazdaság.

A határidős ármpiacon máris megugrott a vásárlási kedv, elkerülendő, hogy a kritikus nyári napokban magas árakat kelljen fizetni az azonnali szállításra szóló szerződésékben.

Németországban a február 23-i mélyponthoz képest 27 százalékkal növekedtek a következő negyedévre szóló tarifák, amelyek elérték a megawattóránkénti 46,25 eurós szintet. Egy a Bloomberg által idézett áramkereskedő nem tartja kizártnak, hogy az adott tétel ára 60 euróra is felkapaszkodjon.

A száraz, meleg idő a kínálati oldalon is fokozza a feszültségeket, mégpedig nem csak a vízerőművek tározói szintjének megcsappanása, hanem például az erőművekben használt szén folyami szállításának akadozása miatt. A Rajna mélysége, Köln mellett az idei legalacsonyabb - 1,99 méteres - szintre süllyedt a napokban, amikor már terhelési korlátozásokat kell elrendelni a szénszállító uszályokra - írja a Világgazdaság.