Útfelújítási pénzhez segíti Kóka a fővárost

Vágólapra másolva!
Kétmilliárd forintos segítséget kért a gazdasági szaktárcától Budapest főpolgármestere a főváros hároméves útfelújítási programjához. Ennyi hiányzik ugyanis a főváros 12,6 milliárd forintos költségvetéséből. Idén ugyan hárommilliárd forint állami támogatást kapnak az utakra, de ez kevés. Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter a 2 milliárdon felül ígéretet tett még a fűtéskorszerűsítési pályázat kibővítésére és egy alacsony kamatozású mikrohitelprogram bevezetésére.
Vágólapra másolva!

Csaknem 150 kilométer utat szeretne felújítani idén a főváros 12,6 milliárd forintos költségvetésből. Csakhogy a büdzsé hiányos, ezért Demszky Gábor csütörtökön kétmilliárd forintos segítséget kért Kóka János gazdasági és közlekedési minisztertől.

Demszky Gábor szerint a pénzhez a forrás is megvan, ha a főváros adóbefizetésének egy része visszakerülne a kasszájukba. Ebben az évben egyébként hárommilliárd forintos állami támogatást kap a főváros az utak felújítására, miután 2006-ban személyesen állapodott meg Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel, hogy a fővárosi önkormányzat minden egyes forintjához az állam is egy forinttal hozzájárul.

Kóka János azzal indokolta a főváros kérésének támogatását, hogy a legnagyobb adóbevételt valóban a főváros fizeti be a büdzsébe. Ugyanakkor kitért arra is, hogy a metróberuházás kulcsfontosságú, ami ugyancsak nagy teher Budapest költségvetésének.

Az útfelújítások mellett együttműködés született a fűtéskorszerűsítési pályázat kibővítésére és egy alacsony kamatozású mikrohitelprogram bevezetésére. A korszerűsítésre a jövőben közintézmények is pályázhatnak, de hogy mennyivel lesz több pénz az idei 2,6 milliárd forintnál, még nem tudni.

A mikrohitelprogramra a fővárosi kisvállalkozások jelentkezhetnek majd. A hitelre összesen 170 milliárd forint van. A pontos kamatot még nem lehet tudni - közölte az [origo] kérdésére Kóka János.

Az ingatlanadóval kapcsolatban a szaktárca vezetője közölte, hogy az SZDSZ csak számos változtatással támogatja. Így cáfolta azokat az információkat, amely a csütörtöki Világgazdaságban jelentek meg.

Gyökeresen átalakítaná az adórendszert az SZDSZ - derül ki a Világgazdaság csütörtöki számából. A csomag nyertesei a vállalkozások lennének, kilenc, a vállalkozásokat érintő befizetési jogcím szűnne meg, míg a magánszemélyek esetében hét adó- és járuléknem tűnne el. A társasági nyereségadót a jelenlegi 16 százalékról 29-re srófolnák, ezzel párhuzamosan az iparűzési, valamint a különadót megszüntetnék. Az alacsony jövedelmű magánszemélyeknek nagy érvágást jelentene, ha megvalósulna a javasolt egykulcsos, 29 százalékos személyi jövedelemadó. Az 5 százalékos áfakulcs megduplázódna, a normál áfakulcs pedig 20-ról 22 százalékra növekedne. Kóka János szerint mindez a közgazdászok álláspontja, nem az SZDSZ-é.

Kóka János szerint ugyanakkor egyszerűsíteni kell a vállalkozók adókötelezettségét is. A vállalkozók ugyanis jelenleg harminc napból 24 napot a kötelezettségek bevallásával töltenek el.

Ugyancsak kitért a szaktárca vezetője az autópálya-projektekre is. Kóka János szerint jó ütemben halad az M0-s építése, így a tervezett ütem szerint épülhet meg az északi híd után a déli híd. A 10-es-11-es út közötti szakaszra is folyik az egyezkedés.