Egyesülhetnek a magyar közműcégek

Vágólapra másolva!
Az SWR német regionális rádióadó értesülései szerint a francia EdF energetikai csoport felvásárolná a német RWE társaságot. A francia cég cáfolta az értesüléseket, a német vállalat még nem nyilatkozott. Egy esetleges felvásárlásnak komoly következményei lennének Magyarországon is, ugyanis mind a két cég számos érdekeltséggel rendelkezik az országban - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

A La Tribune című francia gazdasági napilap által közölt információk szerint az EdF már találkozott is a német kormány képviselőivel az ügylettel kapcsolatban, aminek keretében a cég megvásárolná a második legnagyobb német energia-szolgáltatót (a legnagyobb az E.On). Az EdF állítólag azt is felajánlotta, hogy megválik a német EnBW társaságban meglévő részesedésétől, hogy így elkerülje a versenyjogi problémákat. Az EdF közleményt adott ki, miszerint bár a társaságnak nem szokása sajtóértesülések kommentálása, de ebben az esetben kivételt tesz: "a cég nem tárgyalt a német kormánnyal az RWE ügyében". Utóbbi cég illetékesei nem szólaltak meg az ügyben.

Az RWE Németországon kívül jelentős pozíciókkal rendelkezik az Egyesült Királyságban, illetve számos közép-európai országban, így Magyarországon is. A német cég magyar érdekeltségei között van az Elmű, az Émász, a Fővárosi Gázművek, a Tigáz, a Fővárosi Vízművek és a Mátrai Erőmű. Az EdF szintén erős pozíciókkal rendelkezik Magyarországon, a francia cég ugyanis a tulajdonosa az áram- és hőtermelő Budapesti Erőmű Rt.-nek, az áramszolgáltató Démásznak, és a energetikai szolgáltatásokra szakosodott Prometheus Rt.-nek is.