Országos sztrájk a Deutsche Telekomnál

Vágólapra másolva!
Általános sztrájkba kezdenek mától a Deutsche Telekom dolgozói Németországban. A telefonvonalakat állítólag nem zavarja majd a munkabeszüntetés, de jelentős késésekre számíthatnak azok, akik épp most szeretnének bármit is elintézni a társaságnál.
Vágólapra másolva!

A ver.di szakszervezet azt követően döntött a munkabeszüntetésről, hogy kudarcot vallottak a tárgyalások a Telekom vezetésével a megszorító tervekről: ennek keretében, mintegy ötvenezer dolgozót alvállalkozói egységekbe (T-Service) szerveznének ki, ahol július elejétől, az eddigi heti 34 óra helyett 38 órát kellene dolgozniuk, miközben fizetésük átlagosan kilenc százalékkal csökkent volna. A vállalat ezzel a lépéssel évi 900 millió eurót takarítana meg. Cserébe 2011-ig garantálná az állásokat - olvasható a Népszabadságban.

"A német piacon egyre kíméletlenebb a harc. Ha meg akarjuk tartani a munkahelyeket és magát a céget, csökkenteni kell a költségeket" - érvelt René Obermann, a Telekom vezérigazgatója. Elemzők szerint a rivális távközlési cégeknél már régen legalább heti 38 órát dolgoznak a munkatársak, kevesebb pénzért, mint a Telekomnál. A cég csupán az első negyedévben több mint félmillió vonalastelefon-előfizetőt vesztett, amit csak részben kárpótol az internetes és a mobil-előfizetők számának növekedése.

A Telekom nehézségei egyébként részben a múltban gyökereznek: tizenkét évvel ezelőtti privatizációjakor több tízezer munkatársat volt kénytelen átvenni állami elődjétől, akiket - közhivatalnoki besorolásuk miatt - nem lehet egyszerűen "leépíteni", csak ha nekik tetsző állást ajánlanak cserébe.