Szabolcsban 80-100 százalékos a fagykár

Vágólapra másolva!
Eddig nyolcezer gyümölcstermelő jelentett be kárt a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei mezőgazdasági szakigazgatási hivatalhoz. A hétfőn lejáró határidőig még több mint kétezer kérelem beérkezésére számítanak a körzeti irodák - mondta Magyar Miklós vezető falugazdász.
Vágólapra másolva!

A megye teljes területén 80-100 százalékos a gyümölcsültetvényeket ért fagykár - közölte Borkó Károly, a térségi önkormányzat mezőgazdasági bizottságának elnöke pénteken Nyíregyházán sajtótájékoztatón.

A gyümölcsültetvények szinte szászázalékos lefagyása mellett kár érte a szántóföldi növényeket és az erdőket is Szabolcsban.

Bodnár József, az Északkelet-magyarországi alma és egyéb gyümölcsök szakmaközi szervezetének elnöke arról számolt be, hogy Békés, Baranya, Somogy, Zala, valamint Csongrád és Vas megye egy részének kivételével az egész ország területén 30 százalék feletti a gyümölcsültetvényeket ért fagykár. Elmondása szerint Szabolcs mellett Borsod-Abaúj-Zemplén és Hajdú-Bihar megyében "a legtragikusabb a helyzet", ott a termés több mint fele odaveszett. Adatai szerint országosan csak az almatermelőket 45 milliárdos kár érte az április végi, május eleji fagy miatt.

Az érdekképviseleti szövetség vezetője, valamint Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetségének elnöke, a Fidesz, illetve Demendi László, az MSZP országgyűlési képviselője a sajtótájékoztatón beszélt a körvonalazódó kárenyhítés módjairól, amely nemzeti és európai uniós forrásból történne. Tájékoztatásuk szerint a Nemzeti Agrár Kárenyhítési Alapból kapnának elsősorban támogatást a bajba került gazdálkodók, ahová - egy tervezett törvénymódosítással - június végéig még beléphetnének.

Szó van továbbá a hitellel rendelkező termelők kölcsönének átütemezéséről, újabb hitel állami garanciával és két-három év törlesztési türelmi idővel történő felvételi lehetőségéről és uniós kárenyhítésről is.