Új gazdasági napilap lép a piacra

Vágólapra másolva!
Többféle funkciónak próbál megfelelni május 15-től a magújult Magyar Tőkepiac: egyszerre lesz internetes portál, gazdasági napilap és az összeurópai tőkepiaci kommunikációs rendszer hazai szolgáltatója. Elindítói a közzétételi káoszt szeretnék felszámolni.
Vágólapra másolva!

Kiadója átalakítja a 12. évfolyamába lépett Magyar Tőkepiac nevű napilapot: a közlönyszerű, szűk körben terjesztett kiadványból saját szerkesztett tartalmat is közlő orgánum lesz - jelentette be Mátray Mihály, a Geo.hu Zrt. vezérigazgatója hétfői sajtótájékoztatóján.

Noha a példányszámot az eddigi 1000-ről az ötszörösére emelik, a hangsúly az online megjelenésen lesz. A változást érzékeltetve Mátray Mihály úgy fogalmazott: a Magyar Tőkepiac eddig nyomtatott lap volt, amelynek internetes verziója is létezett, mostantól azonban a sokféle szolgáltatást nyújtó portálnak lesz "mellékesen" nyomtatott formátuma is.

A vezérigazgató hangsúlyozta, a nyolcfős szerkesztőség nem átfogó gazdasági újságot fog készíteni, a többnyire 4-8 oldalnyi szerkesztett tartalom a pénz- és tőkepiac híreire koncentrál. Főszerkesztője dr. Pacsi Zoltán, az Állami Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet és a BÉT egykori vezetője, felelős szerkesztője pedig Kriván Bence, a Magyar Hírlap korábbi rovatvezetője lesz.

Az online és az offline Magyar Tőkepiac - amely, a próbaszámot elnézve nem tervez forradalmi újítást a gazdasági lapok formai megjelenésében - egyaránt közöl majd angol nyelvű híreket. A nyomtatott újság teljes oldalszáma a napi közzétételek terjedelmétől függ majd.

A PSZÁF által hivatalos közzétételek megjelentetésére elismert orgánum tehát a kereskedés részletes adatai mellett továbbra is hozza a piaci szereplők közleményeit, értesítőit, szolgáltatásait azonban kibővíti.

A legfontosabb a német fejlesztésű DGAP kommunikációs rendszer, amelynek segítségével a Geo.hu folyamatosan frissülő elektronikus publikációs rendszert és valamennyi uniós tagállamra kiterjedő disztribúciós szolgáltatást kínál. A közzétételi kötelezettség alá eső magyar és külföldi vállalatok teljes körű vállalati, üzleti híreit juttatja így az olvasóknak.

Pacsi Zoltán szerint minderre azért van szükség, mert káosz van a piacon szereplő cégek, az értékpapír-kibocsátók adattételi kötelezettségében, így a lap igyekszik minden nagy és kisebb kibocsátó cég hivatalos adatait publikálni. Emellett a közzétételek egységesítésére és szigorítására egy EU-irányelv is kötelezi Magyarországot, és határideje idén januárban már le is járt.

A Transzparencia Direktíva néven ismert befektető- és fogyasztóvédelmi irányelv a szabályozott piacra bevezetett értékpapírok kibocsátóival szemben fogalmaz meg átláthatósági követelményeket. A jogszabály megszületése Mátray Mihály szerint az év második felére várható.

A Magyar Tőkepiacot kiadó Geo.hu a többek között a Szabad Földet, valamint több magazint és szakmai folyóiratot birtokló Geoholding tagja.