Csökkent az ipari termelés márciusban

Vágólapra másolva!
Az ipari termelés az idén márciusban az előző év azonos időszakához viszonyítva 4,3 százalékkal, munkanaphatástól megtisztítva 6,8 százalékkal nőtt - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden.
Vágólapra másolva!

A termelés volumene az év első három hónapjában 8,8 százalékkal volt magasabb, mint az előző év azonos időszakában.

Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított ipari termelési index márciusban 0,6 százalékkal csökkent.

A május 8-án közzétett előzetes adatok szerint az ipari termelés 2007 márciusában szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított index szerint 0,6 százalékkal csökkent az előző havi, és - munkanaptényezővel korrigálva - 6,7 százalékkal emelkedett a tavaly márciusi szinthez képest, kiigazítatlan számok alapján az ipari termelés a tavaly márciusit 4,2 százalékkal haladta meg.

Idén februárban az ipari termelés munkanappal kiigazítva 10,7 százalékkal bővült az előző évhez képest.

Tavaly márciusban a termelés munkanaphatástól megtisztítva 12,6 százalékkal bővült az előző évhez képest.

A KSH közlése szerint 2007 első három hónapjában az ipari export 17,3 százalékkal, márciusban 12,2 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Az előző két havi nagyobb mértékű kivitel növekedéssel szemben a vállalkozások márciusi teljesítménye mérséklődött, ez elsősorban - csakúgy, mint más mutatók esetében - a magas bázis eredménye.

A márciusi exportértékesítés mintegy kétharmadát a feldolgozóipar két alága adta. Az év harmadik hónapjában a feldolgozóipar legnagyobb exportőrének számító, a feldolgozóipari kivitel több mint egyharmadát képviselő villamos gép, műszer gyártásának exportvolumene kevéssel az átlag alatt, 11,8 százalékkal bővült.

A feldolgozóipari export másik meghatározó alága, a feldolgozóipari kivitelből közel háromtizeddel részesülő járműgyártás 14,7 százalékkal növelte külpiaci eladásait.

Az ipar január-márciusi belföldi értékesítése gyakorlatilag az előző év szintjén maradt, míg márciusban 3,5 százalékkal csökkent.